Poljoprivredno gazdinstvo - šta je to?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivredno gazdinstvo - šta je to?

BEOGRAD - Vlada Srbije donela je uredbu o Registru poljoprivrednih gazdinstava, po kojoj se takvim gazdinstvom smatra ono koje ima najmanje 0,5 hektara zemljišta na teritoriji Srbije na kome se obavlja poljoprivredna proizvodnja, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika".

Po toj uredbi, poljoprivrednim gazdinstvom se smatra i gazdinstvo koje raspolaže sa manje od 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta odnosno drugog zemljišta ili građevinskom celinom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali ako se na njemu obavlja stočarska, vinogradarska i povrtarska proizvodnja, odnosno obavlja uzgoj ribe, gajenje pečuraka, puževa i pčela u skladu sa uredbom.

Svojina, komasacija i zakup

Poljoprivrednim zemljištem smatraju se i njive, vrtovi, voćnjaci, vinogradi, livade, pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare, kao i drugo zemljište koje po svojim prirodnim i ekonomskim uslovima može da bude korišćeno za poljoprivrednu proizvodnju.

U tom registru kao korisnici poljoprivrednog zemljišta vode se nosioci poljoprivrednog gazdinstva po osnovu prava svojine, rešenja o ukrupnjavanju zemljišta (komasaciji), kao i po osnovu ugovora o zakupu ili davanju poljoprivrednog zemljišta na korišćenje.

Članovi gazdinstva

Kada je subjekat upisa poljoprivrednik, odnosno fizičko lice, u registar se mogu upisati i članovi poljoprivrednog gazdinstva, a punoletni članovi istog domaćinstva koji žive i rade na tom gazdinstvu upisuju se na osnovu izjave da su članovi poljoprivrednog gazdinstva.

Nosilac odnosno član poljoprivrednog gazdinstva može biti upisan u Registar samo kao nosilac odnosno član jednog poljoprivrednog gazdinstva, a sedište poljoprivrednog gazdinstva je u mestu prebivališta nosioca poljoprivrednog gazdinstva - fizičkog lica i preduzetnika, bez obzira na mesto obavljanja poljoprivredne delatnosti.

U Upravi za trezor

Registar poljoprivrednih gazdinstava vodi se u Upravi za trezor u Ministarstvu finansija, a upis poljoprivrednih gazdinstava je dobrovoljan i vrši se od 1. januara do 31. marta iduće godine.

Poljoprivredna gazdinstva koja su već upisana u registar u navedenom periodu moći će da obnove registraciju, dostavljajući Upravi podatke o poljoprivrednim kulturama na poljoprivrednom zemljištu koje se odnose na tekuću godinu, vrsti i brojnom stanju životinja, članovima poljoprivrednog gazdinstva, promeni zemljišnog poseda i osnova korišcenja poljoprivrednog zemljišta.

Uredba o Registru poljoprivrednih gazdinstava stupila je na snagu 27. decembra, dan posle objavljivanja u "Službenom glasniku".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.