Poljoprivredni fakultet na prosjačkom štapu

Izvor: Mondo, 22.Okt.2012, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivredni fakultet na prosjačkom štapu

Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu isključeno je grejanje zbog duga od 30 miliona dinara, a stigla je i opomena zbog visokog računa za električnu energiju.

"U ovom momentu nemamo grejanje, a informaciju da smo isključeni dobili smo još polovinom septembra", rekao je prodekan za finansije tog fakulteta Todor Vulić i naveo da je krajem prošle sedmice fakultet obavešten da će biti obustavljena i isporuka električne energije.

Na početku grejne sezone radijatori >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u amfiteatrima, slušaonicama, hodnicima su hladni, pa u upravi tog fakulteta ne znaju da li će i kako će biti držana nastavu, kolokvijumi, ispiti, posebno kada dođu hladniji dani i zima.

Vulić objašnjava da ovaj problem postoji duže vreme i da su se dopisima puno puta obraćali Ministarstvu prosvete, Rektoratu Univerziteta u Beogradu (UB), elektranama... ali da odgovora nema.

"Ministarstvo nas gura u sve veći problem, jer je prošle godine obaveza bila 14 miliona, a ove, zbog toga što smo prihvatili reprogram duga, narastao je na 30 miliona", kaže Vulić.

On predlaže da Ministarstvo kao direktni budžetski korisnik usmeri novac elektranama i navodi da fakultet od Ministarstva dobija mesečno 2,5 miliona dinara za materijalne troškove, a potrebno im je od devet do 11 miliona.

Samo za prevoz mesečno moramo da isplatimo 1,8 miliona dinara, tri miliona za grejanje, za struju milion, 300.000 dinara za odnošećnje smeća, a tu su i računi za telefon, vodu, hemikalije, rekao je Vulić.

"Ministarstvo prebacuje te troškove na nas i prepušta nas da se snalazimo kako znamo", rekao je prodekan Poljoprivrednog fakulteta.

Inače, na prošlonedeljnoj sednici Senata UB rečeno je da fakulteti tog univerziteta za grejanje duguju oko 150 miliona dinara.

Najveća dugovanja imaju fakulteti sa velikom kvadraturom, poput Poljoprivrednog, Mašinskog, Filološkog, kao i one ustanove koje imaju malo studenata.

Ministarstvo, kako je rečeno, daje sredstva za plate, dok se za grejanje plaća paušalno, pa fakulteti dobiju pet, šest puta manje sredstava za ovu namenu.

Takođe, kod velikog broja fakulteta samo sredstva za grejanje su veća od ukupnih troškova za funkcionisanje fakulteta, rečeno je na Senatu.

(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.