Poljaci ne odustaju; Rekli Nemcima budite kreativni

Izvor: B92, 31.Jan.2024, 10:05

Poljaci ne odustaju; Rekli Nemcima "budite kreativni"

Ministar spoljnih poslova nove poljske, proevropski orijentisane vlade, naveo da njegova zemlja neće odustati od zahteva da im Nemačka isplati ratnu odštetu.

Naime, novi minister je rekao da bi želeo da nemački zvaničnici na "kreativan" način razmisle o kompenzaciji Poljske za ogromne gubitke koje je zemlja pretrpela tokom Drugog svetskog rata.

Zahtev je, međutim, uveliko ublažen u odnosu na zahtev prethodne poljske desničarske vlade, koja je tražila 1,3 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra odštete za invaziju i okupaciju od 1939. do 1945, prenosi Index.hr pisanje Asošiejted presa.

Nemački zvaničnici, s druge strane, i dalje tvrde da je pitanje odštete rešeno prije nekoliko decenija, iako Berlin priznaje svoju istorijsku odgovornost.

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski govorio je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa svojom nemačkom koleginicom Analenom Berbok.

"Zamoliću ministarku da nagovori nemačku vladu da razmišlja na kreativan način o pronalaženju oblika kompenzacije za te ratne gubitke", kazao je Sikorski, ne iznoseći više detalja.

Berbok je pak rekla da "suočavanje s patnjom miliona ljudi koju je Nemačka donela Poljskoj ostaje večni zadatak", ali se nije direktno osvrnula na zahtev za odštetom.

Poljska je tokom nacističke okupacije izgubila oko šest miliona svojih građana, od toga su polovina bili Jevreji.

Zemlja je takođe pretrpela ogromnu štetu što se tiče industrije, infrastrukture i kulturne baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.