Politika prekraja prošlost (5): Unuci u službi pomirenja

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2018, 01:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika prekraja prošlost (5): Unuci u službi pomirenja

Prihvatljiva verzija "revizije" istorije je ona koju su nam proteklih dana priredili potomci Gavrila Principa i Franca Ferdinanda.

Branislav Princip, unuk sarajevskog atentatora, i Anita Hohenberg, unuka ubijenog austrougarskog prestolonaslednika, rukovali su se u Gracu kao simboličan znak pomirenja dve porodice čiji su članovi bili akteri čina koji će poslužiti Beču za objavu rata Srbiji 1914.

Anita je rekla da je u njenoj porodici ideja pomirenja postojala i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ranije i da je Ferdinandov sin pisao Gavrilu Principu u zatvor, poručujući da mu oprašta i da razume tragičan čin kao splet istorijskih okolnosti.

Grad u kojem je došlo do simbolično susreta, nije slučajno izabrano. U Gracu je rođen Ferdinand, a u njemu je Branislavljev deda, mlađi brat Gavrila Principa, studirao medicinu i to kao - stipendista austrijske države. Ali to više nije bila carevina - tamnica naroda, već Republika Austrija koja je nakon poraza u Prvom svetskom ratu zbacila vekovnu vladavinu habzburgovaca i u rođenom bratu ubice nadvojvode nije videla budućeg neprijatelja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.