Izvor: B92, 22.Avg.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika: Belićev položaj nejasan

Beograd -- Nema dogovora o eventualnoj promeni na čelu beogradskog parlamenta, a SPS ne odustaje od te funkcije, piše Politika.

Ostanak, odnosno mogući odlazak Branislava Belića, iz DS-a, sa mesta predsednika Skupštine Beograda mogao bi da bude prvi test za novoformiranu koaliciju u glavnom gradu, koju čine Demokratska stranka, G17 plus i Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera, a koju podržava Liberalno-demokratska partija, piše list.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Pitanje sudbine Belića, kao čelnog čoveka gradske skupštine, doduše, još niko nije pokrenuo i, kako za Politiku tvrde u DS-u, SPS-u i LDP-u, ono nije bilo sastavni deo pregovora koji su doveli do formiranja većine koja je izglasala Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda.

U tim strankama, međutim, još ne znaju kako bi reagovale kad ”slučaj Belić” dođe na dnevni red.

On je, inače, na mesto predsednika Skupštine Beograda došao kao kandidat Demokratske stranke sa liste Za evropski Beograd, iako je prema prvobitnim najavama ta funkcija trebalo da pripadne Aleksandru Antiću, iz Socijalističke partije Srbije.

Prilikom Belićevog izbora, rečeno je da je on samo ”prelazno rešenje” do konačne podele resora između DS-a i SPS-a, a sam Belić je dan pre nego što je izabran agenciji Beta izjavio: ”Predsednik Skupštine biću ja dok se ne postigne puna saglasnost oko toga ko će šta da dobije.”

On je tada rekao i da između DS-a i SPS-a ”nema ničeg spornog”.

Iz LDP-a su, međutim, tada govorili da nisu spremni da podržavaju bilo kakva prelazna rešenja, i glasali su za Belića, računajući da je on i konačan izbor.

Belićev položaj nije postao ništa jasniji ni nakon prekjučerašnjeg izbora Đilasa za gradonačelnika.

Niko među odbornicima DS-a, SPS-a ili LDP-a nije bio raspoložen, zvanično, ni da priča o toj temi za medije.

Jedan od funkcionera SPS-a, međutim, u nezvaničnom razgovoru, izrazio je očekivanje da će u narednih mesec dana i to pitanje biti rešeno.

”Za sada je Belić predsednik. Mislim da će to biti još oko mesec dana, a posle ćemo da vidimo ko će da dođe na to mesto”, kaže taj socijalista za Politiku, nagoveštavajući da SPS ne odustaje od mesta predsednika gradskog parlamenta.

Jedan od razloga zbog kojeg bi SPS mogao dodatno da insistira na mestu predsednika Skupštine Beograda jeste i činjenica da je njihov koalicioni partner PUPS dobio veoma visoku poziciju zamenika gradonačelnika (Milan Krkobabić), dok socijalistima nije pripala nijedna značajnija politička funkcija na nivou grada.

Sagovornik iz SPS-a, međutim, potvrđuje ono što navode i u DS-u i u LDP-u – da nikakvog dogovora o tome još nema.

U LDP-u navode da su oni principijelno glasali za Belića pre mesec dana, ali i to da još nisu odlučili kako će glasati za njegovog naslednika, ukoliko bi on bio iz redova SPS-a.

”To, jednostavno, nije bila tema naših dosadašnjih razgovora i nismo razmatrali mogućnost da na to mesto dođe socijalista”, kaže za Politiku visoki funkcioner LDP-a koji je bio upućen u razgovore o formiranju vlasti u Beogradu.

A ako je suditi prema onome što se može čuti iz redova DS-a, Belić gotovo sasvim sigurno neće ostati na čelu beogradskog parlamenta, mada i demokrate tvrde da još nije dogovoreno ko bi mogao da ga zameni, piše list.

U toj stranci kažu da bi na to mesto svakako trebalo da dođe mlađa i energičnija osoba koja bi lakše podnela napore koje iziskuje mesto predsednika Skupštine grada.

Belić je, inače, na udaru opozicije i zbog sukoba interesa, s obzirom na to da je istovremeno i predsednik Skupštine opštine Savski venac, navodi list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.