Političari određuju cenu gasa

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2010, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari određuju cenu gasa

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da bi poskupljenje gasa ekonomski bilo opravdano, ali da od političke volje zavisi da li će veća cena tog energenta biti odobrena.

"Jasno je da bi cena gasa trebalo da ide na više, ali poskupljenja i ne mora biti", rekao je on u intervjuu novosadskom "Dnevniku", napominjući da bi u tom slučaju "neko morao da plati" razliku u ceni, odnosno da obezbedi novac za plaćanje energenta ruskom dobavljaču.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Vlada Srbije, koja odobrava cenu gasa, mora da odluči šta će uraditi, istakao je Bajatović i dodao da, ukoliko ne bude poskupljenja, cena gasa bi tako već treću godinu za redom bila niža od ekonomske, što će dodatno negativno uticati na poslovanje "Srbijagasa".

Bajatović je naglasio da građani ne treba da brinu uoči predstojeće grejne sezone, jer je ugovorima obezbeđeno redovno snabdevanje našeg tržišta gasom, a uz to ima ga i dovoljno u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru.

"Mi, koliko sutra, možemo da podnesemo zahtev za promenu cene gasa Agenciji za energetiku, ali samo od političke volje zavisi da li će poskupljenje biti i odobreno", naglasio je Bajatović.

On je objasnio da se uvozna cena tog energenta neće mnogo menjati do kraja godine u dolarskom iznosu, što znači da će ostati na nivou od oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara, bez transportnih troškova.

Međutim, zbog velikog pada dinara u odnosu na dolar tokom ove godine, tih 350 dolara košta čak 28 odsto dinara više, kazao je Bajatović napominjući da na poslovanje "Srbijagasa" nepovoljno utiču i velika dugovanja potrošača, u prvom redu toplana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.