Političari i mediji ugrožavaju nezavisnost

Izvor: Beta, 06.Mar.2014, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari i mediji ugrožavaju nezavisnost

BEOGRAD, 6. marta 2014. (Beta) - Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva da predstavnicima sudske vlasti i političarima jasno stavi do znanja da se uzdrže neprimerenih pritisaka, a medijima da odgovorno izveštavaju o sudstvu.

"Ukazujući na odavno izgubljeno poverenje u članove Visokog saveta sudstva iz reda sudija, Društvo sudija pozvalo je predsednika Saveta da se postara da Visoki savet sudstva izvrši tu svoju ustavnu dužnost i da preduzme primerene mere u cilju >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << popravljanja neopravdano lošeg odnosa prema sudstvu", navodi se u saopštenju društva.

Društvo sudija istaklo je da nije reč o zaštiti sudija njih radi, nego o obezbedjenju uslova da svaki gradjanin Srbije, kada se nadje pred sudom, ostvari pravovremenu i pravičnu sudsku zaštitu, što je jedino moguće ako je sudija nezavisan i nepristrasan.

"Društvo sudija sa zabrinutošću prati dugotrajno i sve učestalije ponašanje zvaničnika i ostalih političara i tendenciozno i nestručno medijsko prikazivanje pravosudja, kojima se sistematski omalovažavaju predstavnici sudske vlasti, ugrožava nezavisnost i nepristrasnost sudstva i podstiče nepoverenje u sudski sistem", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se krši i pretpostavka nevinosti u tek započetim sudskim postupcima, a postoji i nerazumevanje svrhe pritvora, dok se sudije koje bi tek trebalo da odluče po žalbi pozivaju da izreknu što strožije kazne.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.