Policije Srbije, CG i BiH zajedno protiv kriminala

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jul.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policije Srbije, CG i BiH zajedno protiv kriminala

Pregovarački timovi iz BiH, Crne Gore i Srbije parafirali su na Zlatiboru Protokol o uspostavljanju zajedničkog centra za policijsku saradnju, saopšteno je iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Iz IOM-a, koji je organizovao trilateralni sastanak na Zlatiboru, navode da su Protokol parafirali šefovi pregovaračkih delegacija za BiH Ermin Pešto, za Crnu Goru Vukoman Žarković i za Srbiju Nebojša Purić, te da je predviđeno da ga naknadno potpišu nadležna ministarstava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
U saopštenju se navodi da su IOM u BiH i Vlada Velike Britanije obezbedili sredstva za uspostavljanje ovog centra u okviru projekta pod nazivom "Izgradnja kapaciteta policijskih službenika za provođenje aktivnosti u zajedničkom centru za policijsku saradnju".

Centar i projekat prate dobro uspostavljeni EU model, a realizacija će biti u skladu sa preporukama Unije za poboljšanu regionalnu policijsku saradnju. Cilj uspostavljanja Centra je multinacionalni i multiagencijski pristup u borbi protiv prekograničnih pretnji i pojavnih oblika prekograničnog kriminala, a Projektom su obuhvaćeni policijski službenici iz graničnih policija BiH, Crne Gore i Srbije.

Projekat je veoma značajan za region zapadnog Balkana, s obzirom da će ojačati i dodatno da razvije postojeće kapacitete agencija za provođenje zakona, što će dalje omogućiti lakši protok informacija relevantnih za bezbednost granice, dodaje se u saopštenju.

Zajednički centar za policijsku saradnju će, kada bude operativan, omogućiti agencijama za provođenje zakona bržu razmenu podataka, što će rezultirati preduzimanjem adekvatnih akcija, te omogućiti efikasan sistem za identifikaciju i borbu protiv prekograničnog kršenja zakona u skladu sa šengenskim standardima, čime će se kreirati struktura koja će biti praktična pretpostavka u procesu EU proširenja.

BiH i region jugoistočne Evrope i dalje su važna tranzitna ruta za nezakonite migrante, kao i za nezakonito krijumčarenje robe, ljudi, droge, oružja i ukradenih automobila. Kapaciteti agencija u jugoistočnoj Evropi postoje, ali mogu biti dodatno ojačani kroz poboljšanu regionalnu saradnju i razmenu podataka, navode iz IOM-a.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.