Policija uživa u napadanju građana

Izvor: B92, 28.Mar.2020, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Policija uživa u napadanju građana"

U nekim delovima Afrike gde zemlje uvode policijski čas i karantin oko velikih gradova mere za prevenciju širenja virusa prerasle su u nasilje.

Nadležni, kako tvrde grupe za ljudska prava, zloupotrebljavaju nova ovlašćenja.

Zdravstveni stručnjaci kažu da se virus širi, mada je još uvek u ranoj fazi i broj zaraženih na afričkom kontinentu prešao je 4.000, prenosi AP.

U Keniji je policija ispalila suzavac na radnike komunalnih službi i prvi dan policijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << časa skliznuo je u haos. Na drugim mestima, policajci su snimljeni mobilnim telefonima kako pendrecima tuku građane.

Odmah po uvođenju tronedeljne zabrane kretanja u petak u Južnoj Africi policija je u centru napala beskućnike, a neke je udarala palicama. Građani su prijavili i da su neki policajci upotrebili gumene metke. Uhapšeno je 55 ljudi.

U Zimbabveu grupe za ljudska prava kritikuju policiju zbog prekoračenja ovlašćenja, a u ponedeljak stupa na snagu policijski čcas.

Do prekoračenja ovlašćenja policije došlo je i u Keniji, tvrdi se u saopštenju lokalnog ogranka Amnesti internešenela i još 19 grupa za ljudska prava.

"Kontinuirano dobijamo svedočenja žrtava, očevidaca i video-snimke koji pokazuju da policija uživa u napadanju građane u raznim delovima zemlje", kaže se.

Policija je Mombasi pred početak policijskog časa ispalila suzavac na više stotina ljudi koji su pokušavali da uđu na trajekt u luci.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AFRIKA U HAOSU ZBOG KORONE: U mnogim zemljama policija prekoračila ovlašćenja (VIDEO)

Izvor: Kurir, 28.Mar.2020

U nekim delovima Afrike gde zemlje uvode policijski čas i karantin oko velikih gradova mere za prevenciju širenja virusa prerasle su u nasilje, a nadležni, kako tvrde grupe za ljudska prava, zloupotrebljavaju nova ovlašćenja.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.