Policija se bori protiv regionalnog kompjuterskog kriminala

Izvor: Southeast European Times, 26.Dec.2012, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija se bori protiv regionalnog kompjuterskog kriminala

U regionu je uhapšeno više hakera, ali lokalna policija nije saopštila njihova imena.

26/12/2012

Mladen Dragojlović za Southeast European Times iz Banja Luke – 26.12.2012.

Nekoliko hakera u jugoistočnoj Evropi je pod istragom zbog navodnog učešća u globalnom lancu kompjuterskog kriminala, mreži od 11 miliona kompjutera koja je izazvala gubitke u iznosu preko 644 miliona evra.

Botnet je mreža kompjutera koje su zarazili hakeri. Hakeri >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << su preko zloćudnih softvera dolazili do brojeva kreditnih kartica, bankovnih računa i drugih ličnih informacija.

U istrazi su učestvovale policijske institucije Republike Srpske (RS), Hrvatske, Velike Britanije, Novog Zelanda i u drugih zemalja, kao i Ministarsvo pravde SAD i FBI.

Predstavnici RS i Hrvatske potvrdili su da je istraga u toku i da imena hakera za sada neće biti objavljena.

„U bliskoj saradnji sa FBI obavljamo aktivnosti za otkrivanje hakera u RS i razbijanje ove kriminalne mreže. Moći ćemo da saopštimo i druge informacije kada se istrage završe“, rekla je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova RS Mirna Soja u izjavi za SETimes.

Istražioci koji su radili na ovom slučaju botneta takođe su odbili da saopšte imena osumnjičenih  ili gde se oni nalaze. Portparolka policije Jelena Bikić rekla je medijima da hrvatska policija sarađuje sa FBI-jem.

„Istraga još traje, ali nadamo se da će policija uskoro održati zanimljivu konferenciju za novinare. Tada ćemo saopštiti sve detalje akcije“, rekla je Bikić.

U poslednje dve godine policijske agencije u regionu izvele su više akcija slamanja raznih mreža kompjuterskog kriminala. U junu je policija RS uhapsila banjalučkog studenta Dragana Plavšića, koji je upao u hiljade kompjutera.

Plavšić je delovao kao običan student, koji se oslanjao na finansijsku pomoć svoje bake. Ali, njegova Fejsbuk strana bila je puna njegovih fotografija iz Pariza, Londona i drugih mesta koja je posetio. Okružno tužilaštvo u Banja Luci nedavno je protiv njega podiglo optužnicu zbog kompjuterskog kriminala.

Šef policije RS Gojko Vasić izjavio je SETimes da FBI ima puno poverenje u kancelariju RS za sprečavanje kompjuterskog kriminala.

„Pre dve godine, kada je to odeljenje formirano, eksperti su uspešno razbili jednu botnet mrežu i pronašli dokaze o sličnim mrežama. Informisali smo FBI; oni su rekli da su mesecima pokušavali da rasture tu mrežu“, rekao je Vasić zaSETimes.

On je dodao da su stručnjaci iz FBI-ja odmah doputovali u Banja Luku i počeli blisku saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS. Vasić je izjavio da je ta saradnja dovela do nekoliko drugih istraga i akcija u poslednje dve godine.

Inženjer IT iz Banja Luke Miloš Janković  izjavio je za SETimes da pojedinci obično ne počinju sami sa aktivnostima vezanim za kompjuterski kriminal.

„Mora da postoji grupa; bez obzira gde se u svetu oni nalazili. Oni stvore mali kompjuterski program i napadaju kompjutere preko društvenih mreža. Program onome ko ga je napravio šalje lične informacije, kao što su brojevi kreditnih kartica, bankovnih računa ili slične informacije“, kaže Janković.

On je istakao da RS ima puno „IT mozgova“ koji su u stanju da pokrenu lanac kompjuterskog kriminala.

„To je laka zarada. Region je pun nezaposlenih osoba koje su dobri poznavaoci kompjutera. Na taj način mogu da ostvare značajnu zaradu“, rekao je on.

Hrvatska policija uhapsila je u poslednje dve godine više hakerskih grupa, a i srpska policija je istraživala slične grupe.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.