Policija kaže da Mitropolija laže

Izvor: B92, 27.Dec.2019, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija kaže da Mitropolija laže

Uprava policije Crne Gore tvrdi da nije primenljivala sredstva prinude prema episkopu Metodiju.

Iz Uprave policije dodaju i da su navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je policija pretukla episkopa dioklijskog - netačni.

"Tokom trajanja događaja načelnik Centra bezbednosti Pljevlja Dragan Slavulj je sa episkopom Metodijem i pljevaljskim sveštenikom Borivojem Pantovićem imao više razgovora i ni u jednom slučaju nisu izneli primedbe na postupanje policije", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi u saopštenju Policijska uprava.

Oni tvrde da je policija "preduzimala zakonom propisane aktivnosti" kako bi se uspostavilo normalno odvijanje saobraćaja na ovoj deonici i u više navrata upozoravala građane da oslobode blokirani putni pravac.

"Pošto građani nisu postupili po upozorenju, već su seli na put u znak protesta zajedno sa episkopom Metodijem, policija je primenjujući zakonom propisana ovlašćenja pristupila deblokiranju putnog pravca gde su građani pružili pasivan otpor sprovođenju ove radnje", navodi se u saopštenju i tvrdi da policija nije primjenjivala sredstava prinude prema episkopu Metodiju.

Kada su se građani razilazili oko 02.55 časova, kako se navodi u saopštenju, načelnik Slavulj je još jednom razgovarao sa episkopom Metodijem a on ni tada, tvrdi PU, nije imao primedbi na postupanje policijskih službenika.

"Osim toga, ni navodi Mitropolije crnogorsko - primorske da su u ovom događaju dva lica zadobila teške telesne povrede nisu tačni, jer nakon izvršenih provera, pljevaljskoj hitnoj pomoći javila su se lica koja nisu sveštena, sa lakim telesnim povredama a niko od povređenih lica nije zadržan u pljevaljskoj bolnici", piše u saopštenju PU u kome se dodaje da je "u potiskivanju mase" i jedan policijski službenik zadobio lake telesne povrede.

Uprava policije navodi da je u konkretnom slučaju izvršila provere i po zahtevu Saveta za građansku kontrolu rada policije, a koji je izdao nekoliko preporuka na okolnosti ovog događaja koje su od starne načelnika Centra bezbednosti Pljevlja sve uvažene.

Svetigora pres saopštila je ranije danas da je policija episkopa dioklijskog Metodija i pojedine vernike pretukla noćas na mostu na Đurđevića Tari, tokom protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Kako tvrde, vladiku i pojedine vernike policajci su oborili na zemlju i tukli pendrecima i nogama.

Povređene su dve osobe koje su pokušale da zaštite episkopa i oni su prevezeni u pljevaljsku bolnicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Policija tvrdi: Nije primijenjena sila prema Metodiju

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Dec.2019

PODGORICA - Uprava policije Crne Gore tvrdi da nije primjenljivala sredstava prinude prema epsikopu Metodiju kao i da su navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je policija pretukla episkopa dioklijskog - netačni.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.