Policija istražuje ko je ispraznio Arkanov sef

Izvor: Blic, 04.Feb.2014, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija istražuje ko je ispraznio Arkanov sef

Misteriju nestanka ključa trezora Željka Ražnatovića, odnosno ko ga je ispraznio, uskoro će ispitati policija. Procedura: Ključ od sefa su, prema proceduri, policajci morali da predaju pravosudnim organima, koji je trebalo da ga stave u depozit.

Kako za “Blic” objašnjavanju u beogradskoj policiji, oni su spremni da utvrde ko je kriv i ko je mogao da zloupotrebi ključ oduzet u akciji “Sablja” tokom pretresa vile Svetlane Ražnatović. Policajci sada čekaju nalog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tužilaštva da krenu u akciju.

“Blic” se juče i pismeno obratio višem javnom tužiocu u Beogradu Tomislavu Kilibardi, ali do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.

11 godina Svetlana Ražnatović ne poseduje ključeve od sefova koje je imao njen suprug Željko Ražnatović.

Ko je izdao naređenje

Istražni sudija tadašnjeg beogradskog Okružnog suda Aleksandar Čolić (penzionisan 2009) pitao je u istrazi protiv Svetlane Ražnatović jednog od policajaca koji je bio na pretresu u kući:

- Zašto niste tražili nalog za pretres kuće?

- Nismo jer je u zemlji bilo vanredno stanje, a šef je naredio - bio je odgovor.

Ipak, u Višem sudu u Beogradu su objasnili da će proveriti da li se osim oružja oduzetog u kući Svetlane Ražnatović u depozitu Palate pravde nalazi i sporni ključ. Takođe će se znati i da li je za vreme krivičnog postupka, koji je vođen protiv pevačice zbog zloupotreba prilikom prodaje fudbalera Obilića i nedozvoljenog posedovanja 11 pištolja, ovom sudu dostavljen i spisak oduzetih stvari prilikom pretresa kuće u Ulici Ljutice Bogdana.

Pretres vile i oduzimanje stvari prethodili su Cecinom hapšenju 17. marta 2003. Tada je policija sačinila spisak oduzetih stvari, a pod rednim brojem 76 navedeno je da su pripadnici MUP-a poneli i ključ od sefa.

Dragan Karleuša, bivši zamenik načelnika UBPOK-a koji je u vreme “Sablje” vodio pretres vile, prvo je “Blicu” rekao da je oduzeto samo oružje, ne i ključ, a posle nekoliko dana ostavio je mogućnost da je njegova izjava bila pogrešna. Karleuša je naveo da su kuću pretresle dve policijske ekipe. Jedan tim je bio iz beogradskog SUP-a i istraživao je zloupotrebe o prodaji fudbalera. Drugu ekipu su činili pripadnici SBPOK-a i tražila je sumnjive umetničke predmete.

Priča o Arkanovim sefovima izbila je u javnost decembra 20013. kada se saznalo da je Komercijalna banka obavestila Viši sud u Beogradu da su iza komandanta Srpske dobrovoljačke garde, ubijenog 15. januara 2000. u holu hotela “Interkontinental”, ostala dva sefa. Tada su naveli da ti trezori nisu otvarani 14 godina.

Šta je Arkan pohranio u Komercijalnoj banci, zainteresovalo se i Tužilaštvo za ratne zločine, pa je na njegov zahtev sudija za prethodni postupak izdao nalog da se sefovi otvore. Pošto ključevi koje je imao Arkan nisu pronađeni, sefovi su 27. januara obijeni, ali pripadnici policije i tužilaštva videli su samo prazne trezore.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.