Policija čuva slovačke turiste na Jadranu

Izvor: RTS, 02.Avg.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija čuva slovačke turiste na Jadranu

Slovačke vlasti strahuju za bezbednost svojih turista na hrvatskom primorju nakon sukoba navijača splitskog Hajduka i policije u Žilini. Hrvatska policija povećala broj patrola u mestima u kojima letuju Slovaci.

Hrvatske vlasti izašle su u susret šefu slovačke diplomatije Miroslavu Lajčaku koji je zatražio da se pojača obezbeđenje mesta u kojima letuju Slovaci, posle intervencije slovačke policije u Žilini protiv navijača splitskog Hajduka.

Navijači Hajduka, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uprkos zabrani UEFA, došli su u Žilinu da bodre svoj tim u četvrtak u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evropa.

Divljanje navijača počelo je u centru grada pred utakmicu, a pokušaj policije da ih spreči da uđu na stadion pretvorio se u žestok okršaj specijalaca i hrvatskih navijača, uz pucnje upozorenja u vazduh.

U sukobu su povređena 52 policajca i 18 navijača, a slovačka policija privela je 230 huligana, od toga 221 Hrvata koje je proterala iz Slovačke, uz zabranu da narednih pet godina kroče na teritoriju bilo koje članice Evropske unije.

"Zabeležili smo posle toga emotivni ton u hrvatskim medijima i na internet forumima", objasnio je danas slovačkoj agenciji TASR portparol slovačkog Ministarstva inostranih poslova Peter Stano zašto je Lajčak zatražio od hrvatskog kolege Gordana Jandrokovića da vlasti garantuju slovačkim turistima da će bezbedno letovati na Jadranu.

"U kontekstu poslednjih zbivanja vezanih za incident s hrvatskim navijačima u Slovačkoj naglašavamo da su pojačane policijske patrole u mestima gde su slovački turisti. Nadamo se da do provokacija neće doći", saopštila je hrvatska vlada posle razgovora dvojice šefova diplomatija, prenose slovački mediji.

Jandroković je inače telefonirao Lajčaku još u petak, dan posle incidenta i izrazio žaljenje zbog izgreda hrvatskih navijača.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.