Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2016, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci i vojnici na rubu siromaštva

Policajci i vojnici koji bi trebalo da budu stup države stavljeni su po strani.

Date su im veoma niske plate, oprema im je loša, hrana nekvalitetna, a Vijeće ministara BiH i parlament BiH godinama nisu radili ništa da to promjene.

Policajci zaposleni u Graničnoj policiji BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i Agenciji za istrage i zaštitu SIPA najmanje su plaćeni u BiH.

Dok njihove kolege u Federalnoj policiji imaju dosta veće plate, kao i kolege >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, policijski službenici državnih policijskih agencija imaju osnovnu platu 613,60 KM.

Takav nepravedan odnos prema policajcima koji su u neprestanoj opasnosti ponižavajući je za te ljude, koji imaju porodice koje treba prehraniti, a  većina njih svakodnevno ima posla s okorjelim kriminalcima.

Kako građani BiH mogu očekivati da ih štite policajci koji jedva preživljavaju od mizerije koju im daje ta ista država, od poreza koje uzima od tih istih građana.

Čini se da je zbog tako loših primanja znatan broj policijskih službenika, pa čak i inspektora osumnjičen i optužen pred sudovima zbog saradnje sa kriminalcima.

To, naravno, nije opravdanje za korupciju u policijskim službama, ali bi oni koji vode BiH i entitete trebalo da se zamisle kako dalje i šta učiniti da se popravi stanje u policiji.

Još gora situacija je u Oružanim snagama BiH kada je u pitanju plata. Vojnici imaju najniži koeficijent za obačun plata 1,12, a doskora nisu imali ni hrane u kasarnama, a i dalje je veliki problem  opremljenost vojnika.

Iz Sindikata kažu da već duže vrijeme upozoravaju na tu činjenicu kada je u pitanju policija, međutim do sada nije bilo odgovora od nadležnih.

U parlamentu BiH pokrenuta je inicijativa da se izvrši izmjena i dopuna zakona koji će omogućiti policajcima da im se poveća koeficijent za plate.

Međutim, mnogi su skeptični jer zbog aranžmana sa MMF-om treba doći do smanjenja plata u državnoj službi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.