Policajac koji je ubio tinejdžera

Izvor: B92, 15.Avg.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajac koji je ubio tinejdžera

Šef policije Fergusona obelodanio je identitet policajca koji je proteklog vikenda ubio nenaoružanog crnog tinejdžera, navodeći da je reč o Darenu Vilsonu.

Šef policije Tomas Džekson je njegovo ime saopštio na konferenciji za novinare, održanoj u blizini prodavnice "Kvik trip" koja je zapaljena tokom protesta zbog ubistva tinejdžera iz Misurija.

Džekson je rekao da će kasnije u toku dana održati još jednu konferenciju na kojoj će odgovarati na pitanja novinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenela je agencija Rojters.

Policija Fergusona nije želela da obelodani ime policajca iz bezbednosnih razloga.

Hiljade ljudi u više od 90 gradova širom SAD održali su protestna bdenja zbog ubistva crnog tinejdžera iz Misurija i drugih žrtava koje su, kako kažu organizatori, izgubili život zbog policijske brutalnosti.

Minut ćutanja i protesti održani su u Njujorku, Čikagu, Atlanti i drugim gradovima, pet dana posle ubistva 18-godišnjeg Majkla Brauna.

Posle četiri noći nasilja u Fergusonu, u Misuriju, gde je Braun ubijen, brigu za bezbednost je preuzela državna policija.

Detalji o ubistvu su sporni, ali očevici tvrde da je nenaoružani tinejdžer imao podignute ruke kada je policajac u njega ispalio više hitaca.

Mladić ubijen u sukobu sa policijom u subotu u američkom gradu Ferguson zbog čega su održavaju višednevni protesti gradjana, bio je osumnjičen za

kradju, saopštila je danas policija tog grada u državi Misuri.

Policija je danas objavila izveštaj prema kojem su ubijeni 18-godišnji Afroamerikanac Majkl Braun i njegov saučesnik ukrali kutiju cigareta iz radnje u Fergusonu 9. avgusta, zbog čega ih je policija zaustavila.

Kako je precizirano, policajac koji je pucao u Brauna i ubio ga, naišao je na dvojicu osumnjičenih pošto je na policijskom radiju čuo dojavu o pljački i stigao na teren.

Braun je prijavljen i zbog "agresivnog" ponašanja tokom pljačke, dodala je policija.

Oficir koji je ubio mladića, već šest godina radi u policiji i nije nikada pravio displinske probleme.

Prema izjavi svedoka, Braun nije bio naoružan i hodao je ulicom kada ga je policajac zaustavio i ubio, iako je podigao ruke u vazduh.

Policija tvrdi, medjutim, da je Braun ubijen pošto je napao policajca i pokušao da mu otme oružje. Šef policije Fergusona naveo je i da je taj policajac povredjen u obračunu s mladićem.

Američki Federalni istražni biro (FBI) otvorio je istragu o Braunovoj smrti.

Posle nekoliko dana, danas je prvi dan bez nereda na ulicama Fergusona, posle višednevnih protesta i sukoba demonstranata i policije.

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je juče snage reda na uzdržanost posle nereda i nasilja koji su potresli taj grad.

Obama je rekao da policija ima "odgovornost da bude transparentna" povodom onoga što se desilo u subotu uveče kada je ubijen mladić i upozorio snage reda da "ne koriste preteranu silu protiv mirnih demonstranata", ali i da niko ne sme da bude agresivan prema policiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.