Polemika o zajednici srpskih opština

Izvor: RTS, 13.Feb.2013, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika o zajednici srpskih opština

U parlamentu, ali i van skupštinske sale diskutovalo se o formiranju zajednice srpskih opština umesto srpskih institucija na Kosovu i Metohiji. Predsednik odbora za KiM Milovan Drecun najavio jačanje srpskih institucija dok se ne postignu nova rešenja.

Formiranje zajednice srpskih opština umesto srpskih institucija bila je tema u parlamentu. Predstavnici vladajućih stranaka ističu da to mora biti deo pregovaračkog procesa i dogovora, dok opozicija uglavnom odbacuje tu ideju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji je i poslanik SNS-a, rekao je da nema ukidanja srpskih institucija bez sveobuhvatnog dogovora o položaju srpske zajednice, istakavši da će te institucije Beograd jačati do novih rešenja, koja moraju biti u skladu sa Platformom koju je Vlada nedavno usvojila.

"Ako se postigne taj dogovor, suštinska autonomija za KiM, ali unutar naših granica, onda bi se formirala zajednica srpskih opština, znači, autonomija u autonomiji. Tada bi bilo bespredmetno funkcionisanje ovih institucija", objašnjava Drecun.

Socijalisti ističu da Vlada vodi jedinstvenu politiku prema južnoj srpskoj pokrajini i podsećaju da je formiranje zajednice srpskih opština predviđeno i skupštinskom rezolucijom.

"Njihovo eventualno ukidanje, bez formiranja novih, napravilo bi pravni vakuum i izazvalo probleme, izazvalo bi anarhiju", ističe Zvonimir Stević iz SPS-a.

Poslanici LDP-a smatraju da je bitka za sever pokrajine odavno izgubljena i da nije važno da li će to biti neka zajednica opština ili pokrajina.

"Jasno je da se više ne mogu normalizovati odnosi Beograda i Prištine, ukoliko kroz paralelne institucije na KiM Beograd želi da zadrži svoje prisustvo", ističe šef poslanika LDP-a Čedomir Jovanović.

Za DSS bi ukidanje institucija značilo priznavanje Kosova slično nekim ranijim primerima u istoriji.

"To je nešto što jako podseća na mirnu reintegraciju sremsko-baranjske oblasti u Hrvatskoj, što je urađeno 1997. godine. Isto to se sad čini sa Srbima na KiM", upozorava Sanda Rašković Ivić iz DSS-a.

Premijer Ivica Dačić juče je rekao da je neprihvatljivo da se na Kosovu prvo rasformiraju srpske institucije, pa da se čeka na formiranje novih. To, kaže, mora da bude deo pregovaračkog procesa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.