Pokušaj samoubistva pred kamerama

Izvor: RTS, 09.Jan.2012, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokušaj samoubistva pred kamerama

Vojni tužilac u Poljskoj Mikolaj Pžibil pucao sebi u glavu dok je držao konferenciju za novinare. Pžibil govorio o avionskoj nesreći u proleće 2010. u Smolensku.

Poljski vojni tužilac Mikolaj Pžibil preživeo je pokušaj samoubistva iz pištolja na konferenciji za novinare u Poznanju, saopštilo je Vojno tužilaštvo navodeći da je Pžibil prevezen u bolnicu i da njegovo stanje nije kritično.

Na konferenciji za novinare, Pžibil je objašnjavao zašto je vojno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužilaštvo zatražilo praćenje mobilnih telefona nekih novinara i sadržaj njihovih SMS poruka prilikom istrage odakle iz vojske cure poverljivi podaci o tragičnoj avionskoj nesreći u proleće 2010. u Smolensku. Tada je među 96 putnika i članova posade poginuo i predsednik Poljske Leh Kačinjski.

Saznanje da je vojno tužilaštvo tražilo da se prisluškuju i prate neki novinari koji su izveštavali o tragediji u Smolensku i istrazi pada predsedničkog "tupoljeva" izazvalo je veliki skandal u Poljskoj.

Generalni tužilac Poljske Andžej Seremet namerava da saopšti javnosti šta je odlučio da uradi sa tužiocima iz Poznanja koji su tražili prisluškivanje novinara bez dozvole suda.

Pžibil je novinarima najpre vrlo emotivno objašnjavao da je taj zahtev bio u skladu sa propisima i optužio Seremeta i Generalno tužilaštvo da pokušavaju da likvidiraju vojna tužilaštva, a medije da su dopustili da budu uvučeni u tu prljavu kampanju.

Novinare je posle toga zamolio da na kratko izađu iz sale da se prostorija provetri.

Čim su izašli, novinari su začuli pucanj iz pištolja, a zatim našli Pžibila u lokvi krvi. Hitna pomoć ga je prebacila u bolnicu, a lekari su saopštili da nije u kritičnom stanju.

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski i ministar pravde Jaroslav Govin zatražili su od Generalnog tužilaštva hitnu istragu o ovom slučaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.