Pokušaj puča u Brazilu? Uhapšen pukovnik

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 00:23

Pokušaj puča u Brazilu? Uhapšen pukovnik

Pukovnik brazilske vojske Bernardo Korea Neto uhapšen je danas kada se vratio iz SAD.

Neto je tražila policija u okviru istrage o pokušaju puča saradnika bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara.

Neto je uhapšen na aerodromu u Braziliji kada je stigao i zadržan je u vojnom garnizonu nakon saslušanja, preneo je Rojters. Vojska ga je poslala u SAD u misiju u decembru u Interamerički odbrambeni koledž u Vašingtonu 2022, kada je Bolsonaro otišao na Floridu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre polaganja zakletve aktuelnog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve.

Brazilska policija je u četvrtak oduzela pasoš Bolsonaru i optužila ga da je uređivao nacrt dekreta za poništavanje izbornih rezultata, vršio pritisak na vojne zvaničnike da se pridruže pokušaju državnog udara i zaveru da zatvori sudiju Vrhovnog suda.

Optužbe su rezultat istrage protiv Bolsonara i njegovog užeg kruga zbog navodnog planiranja vojnog udara nakon njegovog poraza na izborima za predsednika od Lule 2022. godine.

Operacija je uključivala naloge za pretres četvorice bivših ministara i hapšenje četiri bivša pomoćnika. Zvaničnik savezne policije koji je direktno učestvovao u pretresima, rekao je da su dokazi protiv Bolsonara jaki, dodajući da oduzimanje pasoša olakšava njegovo hapšenje uz smanjenje rizika da on odleti iz zemlje.

"S obzirom da je on moćna politička ličnost, bolje je sačekati na optužnicu i osuđujuću presudu pre hapšenja", kazao je policijski izvor, koji nije želeo da bude imenovan.

Prema njegovim rečima, hapšenje iz predostrožnosti otvorilo bi dosta prostora za optužbe za politički progon. Bolsonaro je bio u svojoj kući na plaži u državi Rio de Žaneiro kada je policija stigla rano ujutru, zahtevajući od njega da im preda pasoš.

"Napustio sam vladu pre više od godinu dana i još uvek trpim nemilosrdni progon", rekao je Bolsonaro za list "Folha de Sao Paulo".

Bolsonaro je već proglašen politički nepodobnim do 2030. zbog širenja izbornih laži i suočava se sa nekoliko istraga koje bi ga mogle odvesti u zatvor.

On je negirao sva krivična dela i naglasio da su istrage protiv njega politički motivisane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.