Izvor: Blic, 08.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenuta istraga protiv pomagača haških optuženika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je pojedinačne istrage protiv svojevremenog zamenika načelnika banjalučkog centra nekadašnje Državne bezbednosti (DB) Republike Srpske (RS) Ljubana Ećima i još 41 osobe, koji se terete za pomaganje u skrivanju bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića i drugih haških begunaca.

Kako pišu u banjalučke "Nezavisne novine", Ećim, koji je nedavno uhapšen u Beogradu zbog krijumačeranja droge, osumnjičen je da je jedan od organizatora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mreže skrivanja i plaćanja osiguranja Karadžića i drugih haških begunaca.

"Nezavisnim novinama", je u Tužilaštvu BiH u Sarajevu rečeno da je istraga u početnoj fazi, ali kako već sada postoji dosta materijala i indicija o funkcionisanju ove mreže.

Ećim se nalazi na crnim listama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, među licima koja su označena kao pomagači i finansijeri skrivanja haških optuženika.

Istragom Tužilaštva, u koju su uključene policijska Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) i policija RS, obuhvaćene su osobe koje su na spisku pomagača optuženih za ratne zločine.

Tužilaštvo BiH je, prema pisanju banjalučkog lista, istom odlukom otvorilo pojedinačne istrage protiv Milovana Cicka Bjelice, Goranke, Ivane, Srećka i Živka Hadžića, članova porodice haškog optuženika Gorana Hadžića, zatim protiv Aleksandra, Sonje, Ljiljane i Luke Karadžića, članova porodice Radovana Karadžića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Kijca, vlasnika deminerske firme iz Pala Radomira Kojića, kao i ratnog ministra policije RS Tomislava Kovača.

Istraga je otvorena i protiv ratnog ministra pravde RS Momčila Mandića, članova porodice haškog optuženika Ratka Mladića: Biljane, Bosiljke i Darka Mladića, bivšeg poslanika u parlamentu BiH Nada Radovića, bivšeg člana Predsedništva BiH Mirka Šarovića, bivšeg ministra finansija RS Milenka Vračara.

Predmet istrage su i Divna, Mladen, Pavle i Slobodan Župljanin, članovi porodice haškog optuženika Stojana Župljanina, kao i Milan Ninković, Velibor i Zoran Ostojić, Petko Pavlović, Čedomir Popović, Branislav Puhalo, Milorad Malić, Predrag Kujundžić, Predrag Jovičić, Dragomir Keserović, Branko Ratić, Milan Zogović, Milomir Mališ, Milorad Bilbija i Mrkša Skočajić.

Listu lica navodnih pomagača haških optuženika kreirao je Savet Evrope, dok je Savet ministara BiH u avgustu 2007. usvojilo odluku o merama radi efikasnog provođenja mandata Haškog tribunala. Odlukom su obavezani nadležni organi u BiH, a posebno Granična policija, da spreče ulazak ili tranzit preko terotorije te države osoba koje se dovode u vezu sa pomaganjem u skrivanju optuženih haških begunaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.