Pokloni za Božić: Irci najveće trošadžije

Izvor: Radio 021, 12.Dec.2014, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokloni za Božić: Irci najveće trošadžije

U vreme božićnih praznika, kupci u Irskoj su najvelikodušniji, dok su Rusi prave škrtice, pokazala je nova anketa globalne konsultantske kuće PrajsvoterhausKupers (PwC).

PwC navodi da su Irci prošlog Božića u proseku potrošili 1.184 dolara (955 evra) po osobi, čime su se našli na vrhu liste 12 zemalja u kojima je izvršena anketa. Na suprotnoj strani skale velikodušnosti nalaze se Rusi, koji su tokom protekle praznične sezone potrošili svega 93 dolara po osobi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Posle Iraca, najveće trošadžije su Britanci, koji su na poklone ispod jelke dali 1.065 dolara, a slede ih Amerikanci sa 776 dolara. U zapadnoj Evropi, najekonomičniji su Španci, koji su prošlog Božića potrošili 184 dolara po osobi.

Ukupna potrošnja u SAD je, međutim, nadmašila potrošnju u bilo kojoj od ispitanih zemalja, navodi PwC. Amerikanci su u prazničnoj sezoni 2013. potrošili 245 milijardi dolara, a najmanju potrošnju zabeležila je krizom pogođena Grčka, svega dve milijarde dolara.

Praznična potrošnja u SAD iz 2013. je 10 odsto manja u odnosu na 2007, pre kolapsa investicione banke "Liman braders", koji je pokrenuo globalnu finansijsku krizu. U Grčkoj je u datom periodu potrošnja za Božić smanjena oko 60 odsto, navodi kompanija, dodajući da se praznična potrošnja popela na pretkrizni nivo samo u Nemačkoj i Britaniji.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.