Pogrešno pretakanje u Azotari - nema opasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogrešno pretakanje u "Azotari" - nema opasnosti

PANČEVO - U Pančevu su se jutros između 10 i 10.30 sati oglasile sirene za neposrednu opasnost od hemijske zagađenosti, pošto se u "Azotari" izlila azotna kiselina, javili su lokalni mediji.

Kako je Tanjugu potvrđeno u MUP-u Srbije, nešto posle devet sati u "Azotari" se tokom pretanja izlila azotna kiselina. Incident se dogodio, kako je rečeno, greškom, jer je umesto nekog drugog derivata u cisternu pretočena azotna kiselina. Prema informacijama kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raspolaže Tanjug, povređenih u "Azotari" nema, ali je prilikom curenja azotna kiselina dospela u atmosferu.

Lekari Zavoda za zdravstvenu zaštitu obaveštavaju građane putem medija da ne izlaze napolje bez preke potrebe i da drže zatvorene prozore.

Dr Milica Tanasković iz Zavoda za zaštitu zdravlja u Pančevu rekla je da je mobilna laboratorija na terenu i da nema razloga za strah po zdravlje građana.

Sedam radnika zatražilo pomoć u pančevačkoj bolnici

Tokom jutrošnjeg akcidenta koji se dogodio u pančevačkoj Azotari, prilikom nekontrolisanog istakanja azotne kiseline, sedmoro radnika zatražilo je pomoć u Opštoj bolnici zbog gušenja i problema sa disajnim organima, potvrđeno je Tanjugu na Prijemnom odeljenju.

Svi oni su, nakon ukazane pomoći i prepisane terapije, pušteni kućama.

Šef kabineta republičkog tužioca Gordana Samaradžić je Tanjugu rekla da su istražni sudija i tužilaz u prisustvu nadležnih inspekcijskih službi, neposredno nakon akcidenta, obavili uviđaj.

"Uzroci ovog incidenta se utvrđuju, a protiv odgovornih biće pokrenuti krivični postupci sa predlogom za određivanje pritvora", kazala je Samardžićeva.

Povodom ovog dogajdaja, Republičko javno tužilaštvo skreće pažnju da će i ubuduće nadležna tužilaštva preduzimati sve mere iz svoje nadležnosti radi sankcionisanja svakog slučaja ugrožavanja zdravlja ljudi i zagađenja životne sredine, navela je ona.

Dragin: Krivične prijave protiv odgovornih

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin najavio je danas da će to ministarstvo podneti krivične prijave protiv odgovornih za ekološki akcident u "Azotari" u Pančevu.

Dragin, koji je tokom prepodneva obišao "Azotaru", podsetio je u izjavi Tanjugu da je to preduzeće bilo šest meseci zatvoreno zbog povećane koncentracije amonijaka u vazduhu, koja je bila 18 puta veća od dozvoljene. "Dozvolili smo im da rade kada su se složili s ispunjavanjem akcionog plana napravljenog na Mašinskom fakultetu. Tražitićemo i privođenje odgovornih i njihovo lišavanje slobode, krivične prijave protiv odgovornih osoba će ići", najavio je Dragin.

Ministar za žaštitu životne sredine je naglasio da "ovo zaista jednom mora da se zaustavi zauvek", istakavši da je jasno da je do akcident nastao "zbog ljudskog faktora".

Dragin je podsetio da je u preduzeću u toku štrajk radnika koji nisu dobili plate od marta, naglasivši da je "nedopustivo da se ovako nešto desi". "Greškom je u cisternu koja prevozi amonijačni rastvor utočena azotna kiselina i zbog korozivnosti azotne kiseline došlo je do curenja cisterne. Deo te kiseline pretvorio se u oblak i otišao u vazduh", rekao je on.

Dragin je naveo i da je na stanici za merenje zagađenja zabeležena pet puta veću koncentraciju azotnih oksida.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.