Pogledajte kako izgleda umiruća zvezda

Izvor: Blic, 06.Okt.2012, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte kako izgleda umiruća zvezda

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografiju umiruće zvezde, koja podseća na džinovsko kosmičko oko.

To je maglina Heliks (NGC 7293), poznata i kao planetarna nebula, koja se nalazi u sazvežđu Vodolije, 650 svetlosnih godina od zemlje.

Kombinovana fotografija načinjena je uz pomoć svemirskog teleskopa “Spicer”, koji hvata dugotalasnu infracrvenu svetlost, i Istraživač evolucije galaksije (GALEX; Galaxy Evolution Explorer), koji detektuje kratkotalasnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ultraljubičastu svetlost objekata.

Ovo nam pokazuje kako će izgledati budućnost našeg Sunca, koje će se pretvoriti u planetarnu nebulu za oko pet milijardi godina. Ono će na kraju svog veka narasti u crvenog džina, šireći se dalje od Venerine orbite.

Planetarna nebula nije uopšte planeta – objekat je tako nazvan u 18. veku zbog sličnosti sa gasnim džinovima i ime je tako ostalo do danas. To je, u stvari, zvezda, otprilike veličine sunca, koja se približila kraju svog života i iscrpla vodonik i helijum neophodan za fuziju u jezgru.

Ona tada odbacuje svoje spoljne gasne omotače, stvarajući sjajnu školjku gasa, koji će trajati nekoliko desetina hiljada godina pre nego što se raširi u svemiru. Malo jezgro, novooformljeni beli patuljak, baciće na gas dominantno plavo-zelenu svetlost.

Procenjuje se da u našem Mlečnom putu ima oko 10.000 ovih sjajnih objekata kratkog životnog veka. Detektovano je, međutim, svega 1.500 planetarnih nebula u našoj galaksiji – ostatak se ne vidi zbog međuzvezdane prašine.

“Beli patuljak je otprilike veličine Zemlje, ali sa masom bliskom onoj kod originalne zvezde. U stvari, kašičica belih patuljaka bi težila koliko i nekoliko slonova”, napisali su naučnici NASA-e u saopštenju.

Beli patuljak je na objavljenoj fotografiji vidljiv kao bela tačkica u centru nebule.

Povezane vesti: Asteroid Vesta protoplaneta? Otkrivena nova "super Zemlja" u sazvežđu Zlatne ribe Astronomi zvanično usvojili “astronomsku jedinicu” Otkrivene dve planete u binarnom sistemu Astronomi našli šećer oko jedne zvezde

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NASA: Ovako izgleda zvezda koja umire (VIDEO)

Izvor: S media, 06.Okt.2012

Umiruća zvezda - maglina Heliks (NGC 7293), poznata i kao planetarna nebula, koja se nalazi u sazvežđu Vodolije, 650 svetlosnih godina od zemlje...Kombinovana fotografija načinjena je uz pomoć svemirskog teleskopa “Spicer”, koji hvata dugotalasnu infracrvenu svetlost, i Istraživač evolucije...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.