Podsticaji poljoprivredne proizvodnje u Lapovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2018, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticaji poljoprivredne proizvodnje u Lapovu

Porodica Vučković iz Lapova se već tri generacije bavi stočarskom proizvodnjom. Na njihovom imanju proizvodnja mleka nikada nije prestala iako spadaju u domaćinstva sa manjim brojem krava. Opština Lapovo je ove godine izdvojila tri miliona dinara za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, a kada je reč o stočarstvu pomoć se ogleda u nabavci laktofriza, repro materijala i veštačkim osemenjavanjem krava.

U porodici Slaviše Vučkovića tri generacije se u Lapovu bave stočarstvom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Od proizvodnje mleka živi cela porodica a sam Slaviša već trideset godina drži na svom gazdinstvu krave. Kako sam kaže na njegovom imanju uvek ima mleka iako spadaju u male proizvođače.

"Majka, otac i deda, svi su bavili stočarstvom a ja sam nastavio tu tradiciju. Stariji sin je prihvatio da bude veterinarski tehničar da bi održao grla i nastavio dalju proizvodnju. Otac i deda su više čuvali za tov junad nego što su čuvali krave. Ja sam stigao do šest muznih krava, toliko ih trenutno imam ali stalno uvećavamo, kupujemo, menjamo i gledamo da dođemo makar do deset grla", kaže Slaviša Vučković, stočar, opština Lapovo.

Iako setva kasni stočni fond će biti dovoljan za prehranu krava. Za trideset godina koliko se bavi stočarstvom Slaviša nikada nije prodao ni jedno grlo zbog nedostatka hrane na njegovom imanju.

"Uvek obezbedimo hranu za grla. Nikada nisam ostao bez hrane da bih morao da prodam zbog toga grlo. To je mnogo teško da se desi kod nas ovde. Imaćemo dovoljno hrane ove zime i nećemo da osetimo to što je kasnila setva jer ćemo još malo da dosejemo. Zemljište je sada vlažno, može da se obradi dosta dobro samo da prestanu padavine i odmah idemo da sejemo i oremo", kaže Slaviša Vučković.

Slavišina supruga Snežana zadužena je za mužu krava. U zavisnosti od toga koliko imaju grla za mužu predaju dnevno od 30 do 70 litara mleka.

"Uvek imamo mleka, stalno se okreće taj krug, stalno imamo krave koje se tele i nikada nismo ostali bez mleka i uvek dajemo mlekarima. Stalno imamo. Nisam odavno gledala obračun ali mislim da predajemo mleko za cenu od 25 dinara a mislim da bi trebalo da ide ta cena mleka koju predajemo mlekarama i preko 30 dinara po litru", kaže Snežana Vučković.

Opština Lapovo ima oko četiri stotine registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Ove godine izdvojila je 3 miliona dinara za podsticaj poljoprivredne proizvodnje.

"Što se tiče vrsta mera i direktnih plaćanja odvojili smo iznos od trista hiljada dinara za regres za repro materijal, veštačko osemenjavanje priplodnih grla gde po jednoj priplodnoj junici izdvajamo 2000 dinara. Kada je reč o merama ruralnog razvoja odvojili smo dodatnih 300 000 dinara za nabavku opreme za hlađenje i skladištenje mleka-laktofriza a iznos je 70 odsto povraćaj novca bez PDV-a", kaže Ivan Šišković, pomoćnik predsednika opštine Lapovo.

Nekada je opština Lapovo bila poznata po velikom stočnom fondu i broju rasnih grla junadi, s vremenom taj broj je opadao ali kvalitet je ostao pa se upravo i podstiče stočarska proizvodnja koja se u ovom kraju ogleda u malim gazdinstvima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.