Izvor: Blic, 17.Apr.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticaj poslodavcima da zaposle 2.500 ljudi

PALE - Zavod za zapošljavanje RS pokrenuo je projekat zapošljavanja 2.500 ljudi iz porodica u kojima nije zaposlen nijedan član i demobilisanih boraca VRS. Vlada RS je za sprovođenje projekta izdvojila pet miliona KM.

Predsednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje RS Veseljko Elez rekao je da projekat obuhvata nezaposlene različitog starosnog doba i kvalifikacija od prvog do sedmog stepena spreme. Prema njegovim rečima, na taj način će se omogućiti pravo na rad socijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najugroženijima.

- Zavod za zapošljavanje finansiraće sa 2.000 KM svakog poslodavca koji zaposli radnika evidentiranog na birou. Dve trećine novca Zavod će uplaćivati nakon potpisivanja ugovora, a ostatak u roku od šest meseci po potpisivanju ugovora ukoliko poslodavac bude ispunjavo svoje obaveze - rekao je Elez.

On je najavio da će obaveze poslodavaca biti definisane u javnom pozivu koji će biti otvoren od 5. maja do 5. jula, a poslodavci će biti dužni da radnicima obezbede posao na najmanje godinu dana. Elez je kao glavne ciljeve projekta izdvojio smanjenje nezaposlenosti, stimulisanje poslodavaca na zapošljavanje, ublažavanje socijalnih tenzija i omogućavanje prava na rad socijalno najugroženijim osobama.

On je napomenuo da će Zavod preduzeti sve mere da spreči fiktivno evidentiranje zapošljavanja, te da će kontrole poslodavaca i radnika biti rigorozne.

Preko sajma do najma

U organizaciji Zavoda za zapošljavanje RS ove godine održana su dva Sajma zapošljavanja na kojima je u Banjaluci i Prijedoru ponuđeno ukupno 1.659 radnih mesta. Idući sajam biće održan 18. aprila u Trebinju, gde se očekuje velika ponuda radnih mesta za crnogorsko primorje. Početkom maja biće održan Sajam zapošljavanja u Istočnom Novom Sarajevu.

Polovina nema zaposleneu porodici

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Nedeljko Veselinović istakao je da je u ovoj godini smanjen broj nezaposlenih, te da se krajem marta na evidenciji nalazilo 138.000 nezaposlenih, dok je u prva tri meseca zaposleno 6.997 radnika. Od ukupnog broja nezaposlenih 48,8 odsto nema nijednog zaposlenog člana domaćinstva, a na birou se nalazi i 25.153 demobilisanih boraca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.