Podrška zemljaka za bolesne i siromašne

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2018, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška zemljaka za bolesne i siromašne

Naši verni čitaoci ne posustaju kada je reč o dobročinstvima i pomoći ugroženim zemljacima u otadžbini, a u prilog tome svedoče i novoprostigle donacije posredstvom naših redakcija. Jedna od njih stigla je od Kolin i Kijare Šmid iz Perlaha u Nemačkoj, koju su namenili za Martu Mirković (11) iz Beograda koja se nalazi u stanju kome, sa željom da se ova devojčica što pre probudi.

Razlog zbog koga su poželeli da pomognu upravo ovoj krkoj devojčici, nije teško odgonetnuti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Njena borba za život traje od aprila. Tada se mala Marta Mirković prvi put požalila roditeljima na glavobolju.

Niko nije mogao ni da nasluti kakvo zlo se sprema iza ćoška i da će se samo dva meseca kasnije i čak četiri komplikovane operacije ova jedanaestogodišnjakinja naći u komi. Danas, više od četiri meseca otkako je upala u besvesno stanje, pomaka nema. Očajni roditelji, umesto da se raduju njenom polasku u šesti razred, vode borbu za njen život.

- Očni lekar je uočio otok očnog živca - edem papile. Zbog čega smo su hitno poslati u Urgentni centar, gde je urađen skener glave. Na snimku su uočene promene. Te večeri su je smestili na dečje odeljenje Neurohirurške klinike KCS. Nakon brojnih analiza, ugrađen joj je 3. maja takozvani šant sistem, kojim se reguliše normalan protok likvora, rasterećuje pritisak u glavi i otklanja bol. Marta se brzo oporavila od ove intervencije, a u narednim danima je ustanovljen hemangioblastom gradus I, tumor na moždanom stablu. Operisana je 24. maja. Iako je intervencija bila teška, Marta je počela da se oporavlja - ispričao je za "Vesti" Martin otac Zoran.

Nažalost, mukama ove devojčice tu nije bio kraj. Podsećanja radi, samo 12 dana nakon operacije ustanovljeno je da ima dva čira na dvanaestopalačnom crevu pa je hitno operisana 15. juna. Nakon što se malo oporavila, vraćena je na odeljenje intenzivne nege Kliničkog centra, zbog daljeg tretmana u vezi sa cevčicom šanta. Ustanovljeno je da je likvor uspostavio prirodnu cirkulaciju, zbog čega je šant sistem uklonjen iz organizma. Marta je operisana i po četvrti put 28. juna.

Proceduru je dobro podnela, ali već sledećeg dana je doživela plućnu emboliju, tzv. infarkt pluća. Došlo je i do srčanog zastoja, Marta nažalost, posle toga nije došla svesti. Od tada se nalazi u istom, teškom stanju na odeljenju intenzivne nege.

Da dođu do bilo kakvog saznanja i odgovora zašto se Marta još nije probudila, roditelji su morali da se obrate inostranim ustanovama, jer u Srbiji ne postoje zdravstveni centri koji se bave stanjem kome. Novac za pretrage su prikupili zahvaljujući fondaciji Budi human, ipak, najveći problem je specijalni avio-prevoz, koji košta oko 15.000 evra, koji je njoj potreban, a za koji Mirkovići nemaju novca.

Razumevši na kakvim su mukama otud i donacije Kolin i Kjare Šmid, čiji ćemo prilog narednih dana uručiti porodici Mirković. To, međutim, nije sve.

Još 120 evra, uputio je i naš čitalac Srećko Teofilović iz Salcburga, nameniši jednake delove od po 60 evra samohranoj majci invalidu Tanji Radonjić iz dragačevskog sela Kotraža, kao i siromašnoj porodici Milana Milanovića iz Žunjevića na Rogozni, o čijim smo nevoljama pisali proteklih dana. I ovi novčani darovi već su na putu onima kojima su namenjeni, o čijem uručenju ćemo pisati u jednom od narednih izdanja našeg lista.

Nije zaboravljen ni sedmogodišnji Dimitrije Vrbanić iz Beograda, koji se zbog upale kičmene moždine nalazi u invalidskim kolicima. Njemu je plemenita Anđelka Đurović iz Melburna posredstvom naše sidnejske Redakcije uputila dar od 100 dolara uz želju da što pre ozdravi i ponovo stane na svoje noge. Dimitrije je, u međuvremenu, od septembra postao đak-prvak, pa mu učiteljica svakodnevno drži časove kod kuće. Još se privikava na školske obaveze, a pored toga vredno vežba na fizikalnim terapijama, jer ne odustaje od namere da, posle dve godine od kada ga je snašla nesreća, ponovo zakorači u svet. A to će biti moguće čim njegovi roditelji prikupe dovoljno novca za njegovu rehabilitaciju u jednom od inostranih centara specijalizovanim za slučajeve poput Dimitrijevog. Još nisu doneli konačnu odluku gde će to biti, ali je izvesno da će morati da učine to što pre. Više o tome saznaćemo narednih dana, kada Vrbanići budu došli do našeg Dopisništva kako bi dar preuzeli, što ćemo i verno zabeležiti.

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.