Podrška Ljubljane i pouke iz Slovenije

Izvor: RTS, 21.Feb.2015, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Ljubljane i pouke iz Slovenije

Posle dvodnevne posete Sloveniji, predsednik Vlade Srbije ocenjuje da su efekti dobri, da su domaćini podržali evropski put Srbije i sa se očekuje da trgovinska razmena s tom zemljom dostigne milijardu evra.
Ako domaćin kaže da su dve zemlje jedna drugoj prozor u svet, ostaje samo da se dodatno otvore vrata za privrednu saradnju. Razgovori o tome nastavljeni su na Bledu, u podnožju Alpa.

"Očekujem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da uskoro imamo razgovore i sa našim arapskim prijteljima. Imamo velike, široke, ogromne mogućnosti, ali mnogo toga zavisi od našeg rada i to se neće realizovati brzo i neće biti završeno za mesec, dva, za to je potrebno šest meseci, godinu ili dve", objašnjava predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić.
Slovenački premijer Miro Cerar kaže da Srbija ima kontakte sa zemljama od kojih je Slovenija malo odaljena.
"Sa druge strane Slovenija otvara Srbiji put u Evropu, dodatno ja mislim, i tu je i saradnja moguća na političko-ekonomskom području. U privrednom smislu i u turizmu i svuda – tu imamo mnogo zajedničkih interesa", kaže Cerar.
Čulo se da Srbija od Slovenije može dosta da nauči – od Ljubljane kako da osvetli grad i privuče turiste. A može li da uzme recept za smanjenje administracije. Od 2005. Slovenija je smanjila birokratiju za 13 odsto tako što su ljudi odlazili u penziju, a nisu zapošljavani novi.
"To je jedna od stvari koju mi radimo, tzv. prirodni odliv o kojem govorimo. Naravno, to nije dovoljno u našem slučaju, i kod nas je situacija mnogo teža i lošija nego kod njih. Ali svakako da je to jedna od osnovnih stvari. Ako kažete pet odsto na godišnjem nivou, tri odsto uvek ode prirodnim odlivom, to se svede onda na dva odsto na godišnjem nivou. To nije mali broj, i nije jednostavno kad treba to da uradite", ističe Vučić.
Sa privrednih prešlo se na druge discipline. Dvojica premijera zajedno su pratila takmičenje u veleslalomu za žene u skijanju u Mariboru.
"Ja sam duplo teži od njega u svakom pogledu, tako da nije to sport za mene", rekao je Vučić, dok Cerar kaže dasu ustanovili da imaju različite sportske talente. "U skijanju bih pobedio ja, a u košarci ili nekom drugom sportu možda on", rekao je Cerar.
Veruju u dobro prolazno vreme zajedničkih ciljeva. Odnosi dve zemlje ocenjeni su kao prijateljski i bez mnogo velikih otvorenih pitanja. Ono na čemy će morati da se radi u budućnosti je, međutim, pitanje sukcesije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.