Podmetnut požar u hramu Hrista Spasa u Prištini

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2016, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podmetnut požar u hramu Hrista Spasa u Prištini

Nepoznata lica su danas provalila u još nedovršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula požar, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Prištinski paroh jerej Saša Mitrović utvrdio je da je na metalnim vratima prerezana jedna šipka što je vandalima omogućilo da uđu u hram i podmetnu vatru.

Episkop raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio ovaj incident ukazavši da je on posledica odbijanja kosovskih vlasti i policije da postave stalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zaštitu pred hramom Hrista Spasa, koji je više puta do sada bio izložen provalama i skrnavljenju.

"Podmetanje vatre u objektu koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u centru Prištine, nažalost, pokazuje da naši crkveni objekti nisu adekvatno zaštićeni na Kosovu i Metohiji. Već dva puta smo postavljali nova metalna vrata na nedovršenom hramu Hrista Spasa i oba puta imali smo provale, a ovom prilikom i podmetanje vatre", rekao je Teodosije.

On je doda da su se dva puta do sada zvanično obraćali kosovskom ministru unutrašnjih poslova kako bi se pred hramom postavio stalni policijski punkt i oba puta su ostali bez odgovora.

Ovakvo neodgovorno ponašanje, nanosi štetu svima na Kosovu i Metohiji i ne doprinosi izgradnji poverenja, ukazao je Teodosije.

Eparhija raško-prizrenska obavestiće o ovom incidentu i međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji.

O podmetanju vatre u nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini javio je i otac Sava Janjić.

"Nepoznata lica provalila su u nedovršeni srpski pravoslavni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula vatru", napisao je otac Sava Janjić na svom tviter nalogu.

Jevtić osudio skrnavljenje hrama Hrista Spasa u Prištini 

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić najoštrije je večeras osudio još jedno skrnavljenje hrama Hrista Spasa u Prištini ocenivši da je to rezultat pojave radikalizma u kosovskom društvu.

Podmetanje požara u svetinji ali i lomljenje spomen ploče u Starom Grackom, nasilni protesti u Mušutištu posledice su sve češće pojave netolerancije, nacionalizma i radikalizma u kosovskom društvu, rekao je Jevtić agenciji Tanjug.

On se zapitao šta treba da se desi pa da konačno neko zaštiti provoslavni hram u centru Prištine i šta treba da se dogodi da se scene nasilja iz 2004. godine više nikad ne dogode.

"Sprovodili se to ponovo pogrom na Kosovu? Verujem da većina građana na Kosovu ne podržava one koji na ovaj način promovišu svoje ideje i ciljeve, one koji i ovo malo Srba žele da proteraju. Krajnje je vreme da institucije obezbede vladavinu prava i zakona", rekao je Jevtić.

PS: Rasvetliti podmetanje požara ako se želi mir na KiM

Podmetanje požara u pravoslavnoj svetinji u Prištini predstavlja ozbiljan napad na verski objekat srpskog naroda koji ne sme proći nekažnjeno, saopštio je pokrajinski odbor za KiM Pokreta socijalista.

"Ovaj napad mora biti rasvetljen ukoliko se želi mir na Kosmetu, a za nas odgovorni za ovaj napad su gradonačelnik Prištine, premijer Isa Mustafa i komandant KFOR-a", dodaje se u saopštenju.

Ukoliko verski objekat u centru Prištine nije zaštićen. šta mogu da očekuju Srbi i njihovi verski objekti u zabačenim delovima Kosova i Metohije, pita PS.

Kancelarija za KiM upozorava na rastući ekstremizam

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila podmetanje požara u Hramu Hrista spasa u Prištini i još jednom upozorila na opasnost od rastućeg albanskog ekstremizma i šovinizma u našoj južnoj pokrajini.

"Pozivamo sve političke činioce u Prištini da rade na deeskalaciji prilika na Kosovu i Metohiji i spreče napade na srpski narod i njegove svetinje", navodi se sa opstenju Kancelarije za KiM.

Srbija će preduzeti sve korake kako bi nadležne međunarodne institucije i organizacije bile informisane o ovom vandalskom napadu, koji još jednom pokazuje kakav je stvaran odnos albanskih ekstremista prema srpskoj i hrišćanskoj baštini na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

"Da su nakon niza skrnavljenja Hrama Hrista spasa u Prištini preduzete neophodne mere kako bi se taj srpski sakralni objekat zaštitio od vandala, jučerašnje podmetanje požara ne bi ni bilo moguće", ukazuje kancelarija.

"Smatramo da je ovo poslednji poziv na uzbunu, koji mora biti propraćen konkretnom i odlučnom akcijom privremenih organa samouprave u Prištini i međunarodnih institucija koje deluju na Kosovu i Metohiji", poručeno je u saopštenju.

Stojanović: Neophodna stalna zaštita hrama

Podmetanje požara u hram Hrista Spasa je još jedan u nizu ko zna koliko napada na nedovršenu svetinju, koji još jednom potvrđuje da ovaj objekat SPC u Prištini ne može opstati bez stalne zaštite policije, ocenio je zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Osuđujući poslednji čin vandala, Stojanović je naveo da su svi prethodni zahtevi Srba da se hram obezbeđuje 24 sata bili potpuno opravdani, ali da zbog nerazumevanja druge strane taj zahtev niko nije uzeo u razmatranje, navodi se u pisanoj izjavi.

„To je neodgovorno od strane policije, jer su oni ti koji su zaduženi da obezbede red, mir i bezbednost. Ukoliko je hram na meti stalnih napada, jasno je da je neophodno da mu se obezbedi stalna zaštita. Sa druge strane mirno posmatranje i nečinjenje je takođe učestvovanje ili saglašavanje sa skrnavljenjima koja su učinjena, a znamo svi da ih je na ovom mestu bilo mnogo, od snimanja spota, preko alpinista, raznih useljavanja, korišćenja svetinje kao javnog toaleta, do ovog poslednjeg paljenja“, kazao je Stojanović.

Zamenik premijera je istakao da je to ružna slika koja se iz Prištine šalje i dodao da bi i Priština dobila drugačiji sjaj kada bi hram bio završen.

On je, po ko zna koji put zatražio da hram bude zaštićen i apelovao na predstavnike međunarodne zajednice da svojim uticajem u kosovskom društvu pomognu da hram Hrista Spasa dobije poštovanje koje zaslužuje svaka svetinja, bez obzira kojoj veroispoveti pripada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.