Podižu luksuzni hotel na mestu Starog mlina

Izvor: Blic, 15.Jan.2011, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podižu luksuzni hotel na mestu Starog mlina

Austrijska grupacija „Soravia“ u junu će na prostoru Starog mlina početi gradnju luksuznog hotela. Vrednost projekta je 55 miliona evra. Radovi bi trebalo da budu završeni za 14 do 16 meseci, a otvaranje hotela planirano je za proleće 2013. godine.

Parcela na lokaciji objekta Stari mlin u Bulevaru vojvode Mišića, između Mostarske petlje i zgrade BIGZ-a, koja je u vlasništvu ove kompanije, ograđena je. „Soravia" je od grada dobila sve neophodne dozvole za početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radova.

Prema projektu, Stari mlin će biti potpuno obnovljen. Zgrada će biti pretvorena u moderan hotel koji će imati 240 sobe, konferencijske sale i restorane. Ukupna površina biće 15.000 kvadratnih metara. Dodatna, takozvana ofis-kula, površine od 3.900 kvadratnih metara, biće izgrađena u neposrednoj blizini. Čitav kompleks imaće i podzemnu garažu sa 150 parking mesta.

Projekat „Stari mlin" predstavljen je pre nekoliko godina, ali su radovi na ovom spomeniku kulture, izgrađenom 1904. godine, do sada odlagani.

Pre godinu dana austrijski mediji pisali su da je grupacija „Soravia" zbog loših ekonomskih prilika u jugoistočnoj Evropi i unutrašnjih finansijskih problema usporila realizacije planiranih projekata.

Međutim, direktor kompanije „Soravia Srbija" Bernard Ebner kaže za „Blic" da je prošla godina bila jedna od boljih.

- Želim da kažem da je 2010. bila najbolja godina za grupaciju „Soravia" što se se tiče njenih kapitalnih projekata kako u Austriji, tako i u zemljama istočne Evrope. Generalno, ekonomska situacija je dobra - navodi Ebner.

Čitav projekat biće realizovan u saradnji s austrijskom Erste bank grupom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Iako je prva informacija glasila da će, kad bude završen, hotel „Soravia" biti dat na upravljanje grupacijama „Hilton" ili „Radison”, Ebner kaže da su u kontaktu s više međunarodnih hotelskih brendova, ali do sada nisu doneli odluku s kim će sarađivati nakon završetka gradnje hotela na mestu Starog mlina.

Šansa za domaće kompanije

Mediji su preneli da će „Soravia” na realizaciji ovog projekta sarađivati samo s austrijskim filmama, međutim Bernhard Ebner to negira.

- U celoj Evropi sarađujemo s mnogim kompanijama kako međunarodnim, tako i lokalnim, kao i sa austrijskim. Srpske kompanije su poznate po kvalitetu i iskustvu izgradnje, tako da ćemo pozvati i srpske firme da sarađuju sa nama na ovom projektu - kaže Ebner.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.