Podela na muške i ženske poslove

Izvor: S media, 14.Jun.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podela na muške i ženske poslove

Studija Evropske komisije, sprovedena u 29 evropske zemlje, pokazala je da i dalje postoji klasična podela na muške i ženske poslove, uprkos sve boljem obrazovanju žena.

"Postoje velike razlike među zemljama, ali uticaj klasične podele među polovima je sličan, većina muškaraca odlazi u klasično muške profesije, žene u ženske", rekla je evropski komesar za obrazovanje, kulturu, višejezničnost i mlade Andrula Vasiliu.

Žene se najčešće školuju i rade >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u područjima kao što su obrazovanje, zdravstvo, nega, umetnost i društvene nauke, dok se muškarci bave tehnikom, proizvodnjom, građevinarstvom, rekla je Vasiliu za radio Dojče vele.

"Na fakultetima za prosvetne radnike 80 odsto apsolvenata su žene. Ali, procenat žena koje rade u višim školama i univerzitetima je niži, što je viši nivo obrazovne ustanove", rekla je Vasiliu.

Žene zarađuju manje od kolega muškaraca na istim poslovima, a prema anketi Infostuda, žene zarađuju manje od muškaraca za 16 odsto u Češkoj, 15 odsto u Slovačkoj, a 12 odsto u Mađarskoj.

Žene koje su učestvovale u anketi istakle su da pripadnice "lepšeg pola" ređe dobijaju šansu da napreduju zbog porodičnih obaveza i rađanja.

Muški ispitanici veruju da su razlike u primanjima zasnovane na uvjerenju da su oni spremniji pokazati liderske sposobnosti, samopouzdanje i predanost poslu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.