Podaci o likvidnosti na Internetu

Izvor: RTS, 12.Apr.2011, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podaci o likvidnosti na Internetu

Za mnoge firme iz zemlje i sveta veoma je važno da znaju kakav je rejting potencijalnih partnera i kako se one ponašaju prilikom plaćanja. Sajt boniteti.rs nudi podatke o 110.000 domaćih kompanija i više od 230.000 preduzetnika.

U Srbiji počeo sa radom sajt boniteti.rs koji nudi podatke o 110.000 domaćih kompanija i više od 230.000 preduzetnika. Poslovne informacije posredstvom tog sajta nudi kompanija "Solvent rejting" iz Beograda koja koristi najsavremeniju metodologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << procene rizika švedske kompanije "Bisnode".

Osnovni paket usluga čine podaci o kritičnim izmenama koje su nastale u nekom preduzeću, podaci o menadžmentu, o tempu izmirivanja obaveza preduzeća, a novoosnovana preduzeća ulaze u bazu podataka odmah po osnivanju.

Od 110.000 pravnih lica i 223.000 radnji tek je stotinak njih koji mogu da se pohvale takozvanim A rejtingom i da bez problema plate i naplate svoju uslugu ili isporučenu robu.

Približavanje ekonomije Srbije evropskim integracijama traži i veću transparentnost o nelikvidnim firmama.

Menadžer firme "Bisnode" iz Švedske Marija Anselmi kaže da je to neophodno kako bi kako bi se povećao nivo transparentnosti i kako bi se obezbedilo polje za fer igru ekonomskim igračima.

"Pratimo protok novca, kreditno stanje i likvidnost i te podatke kroz digitalni softver prosleđujemo kompanijama", kaže Anselmi.

U prošloj godini broj pravnih lica koja su u blokadi smanjen je sa 67.000 na 64.000, smanjen je i dug sa 263 na 226 milijardi dinara.

Smanjen rizik

To je rezultat primene propisa koji su nalagali odlazak u automatski stečaj svih pravnih lica koja su u blokadi duže od tri godine. Mnogi u takvu situaciju ne bi došli da su znali s kim sklapaju poslove.

Direktor "Solvent rejtinga" Pavle Vlajčić kaže da će sada svi privrednici moći da vide poslovanje firmi iz Italije, Nemačke Slovenije i Hrvatske, ali i obratno privrednici iz okruženja će videti sa kim rade iz Srbije, što će povećati izvoz.

Smanjenju rizika i neplaćanja doprineće i zakon o platnom prometu koji pooštrava rok za odlazak u stečaj i uvođenje registra menica, što već daje rezultate ali nije dovoljno za eliminisanje rizika.

Direktor prinudne naplate Narodne banke Srbije Ranko Aleksić kaže da nema blokiranih računa domova zdravlja ili minisatarstava, ali priznaje da nema podatke za dugovanje onih subjekata koji nisu u stečaju.

Od početka godine u automatski stečaj odlaze firme koje su u blokadi duže od dve godine, a od početka naredne one koje su u blokadi duže od godinu dana. Procenjuje se da će do kraja ove godine u automatski stečaj otići oko 5.000 firmi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.