Počinje upisna groznica u srednje škole

Izvor: RTS, 25.Apr.2014, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje upisna groznica u srednje škole

Ove godine, u srednjim školama se uvode novi obrazovni profili poput bravara zavarivača, instalatera i industrijskog mehaničara. Planiran je veći broj mesta u gimnazijama. Iako će biti 144 odeljenja manje, otpuštanja u prosveti neće biti, poručuju iz Ministarstva prosvete.

Konkurs za upis je od juče u prodaji, a kod preprodavaca je istog poslepodneva dostigao cenu od čak 900 dinara. U Prosvetnom pregledu kažu da ga treba kupovati u knjižarama, gde košta 220 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Srednju školu trebalo bi da upiše 69.530 učenika, a slobodnih mesta je znatno više 77.953.

U gimnazijama je ukinut informatički, a uveden računarski smer. Zanimanja u stručnim školama gotovo su identična prošlogodišnjim.

Direktor Mlekarske škole iz Pirota Milan Vučićević rekao je da je u planu, odnosno odobreno je da se upiše jedno odeljenje prehrambenih tehničara, zanimanja u četvorogodišnjem trajanju i jedno kombinovano odeljenje gde će biti prerađivač mleka, mesar i pekar po deset učenika.

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević rekao je da se mladi pre svega odlučuju za one obrazovne profile i treba da se odlučuju za one obrazovne profile koji sutra treba da im obezbede egzistenciju a to znači zaposlenje.

Broj časova srpskog, odnosno maternjeg jezika u srednjim stručnim školama neće biti smanjen kod zanimanja koja se iz ogledne nastave prevode u redovan sistem školstva, poručuju iz ministartsva.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović apelovao je da ogledi više nikada ne traju 12 godina, da ogledi traju koliko i u evropskoj zajednici tri maksimalno četiri godine.

"To je dovoljno vremena da se utvrdi da li je nešto dobro, da li školujemo dobar, kompetentan kadar, ili ne", kaže Jovanović.

Novina u odnosu na prošlu godinu je formiranje dve odvojene komisije - za završni ispit i za upis u srednju školu.

Regularnost je podignuta na viši nivo jer će na osnovu Zakona o zaštiti podataka, za sve vreme trajanja završnog ispita, test nositi oznaku "interno", što podrazumeva određenu vrstu bezbednosti i odgovornosti. Probni test je u maju, a završni ispit polaže se od 16.do 18 juna.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.