Počinje smotra arheološkog filma

Izvor: Vesti-online.com, 20.Mar.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje smotra arheološkog filma

Ostvarenja autora iz čak 11 zemalja biće na programu 12. Međunarodne smotre arheološkog filma u Beogradu. Počasni domaćin revije je Meksiko, a tokom 10 festivalskih dana u Narodnom muzeju publika ima priliku da vidi 25 filmova.

Međunarodna smotra arheološkog filma, 12. po redu, održava se od 21. do 30. marta u Narodnom muzeju u Beogradu. Tokom Festivala biće prikazano 25 filmova iz 11 zemalja.

Reviju filmova otvoriće Mersedes Ruiza Zapata, ambasadorka Meksika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zemlje počasnog domaćina ovogodišnje smotre nakon čega će biti prikazan meksički film Buđenje Mezoamerike Hektora Tahonara, u čijem fokusu je pretkolumbijska Amerika.

U filmu je prikazana velika priobalska ravnica koju zapljuskuju vode Meksičkog zaliva, a koja predstavlja mozaik civilizacija, različitih kultura i religija.

Na programu će biti još dva ostvarenja iz Meksika, ali i filmovi iz Belgije, Italije, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Španije, Crne Gore, Grčke i dva domaća ostvarenja Avarski grob Milana Milosavljevića i Istraživanje u Crnoj Gori Milorada Đuknića, Aleksandra Teodorovića i Danila Mijajlovića.

Među najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih disciplina, prvi put su se na smotri našla dela kineske i makedonske produkcije, pa će tako publika biti u prilici da pogleda film Kultura Sansjingdua Gua Zenjuana i Magično brdo Petra Džurovskog.

Koordinator programa, kustos Ivana Minić izdvojila je i španski film Eksperimentima do razumevanja: tehnologija u paleolitu, grčka ostvarenja Hram Artemide Agrotere i Diolkos. Kopneni brodski put, filmove iz Italije u kojima se, osim Rima, obrađuju i arheološki lokaliteti u Keniji i Jermeniji, kao i tradiconalno tematski raznovrsna ostvarenja nemačke produkcije.

Kao i prethodnih godina, partneri Narodnog muzeja su Gete institut, Italijanski institut za kulturu, Institut Servantes, Helenski fond za kulturu, ambasada Belgije.

Ulaznice koštaju simboličnih 100 dinara, a premijerne projekcije su u 20 časova, dok su reprize sutradan u 17 časova.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.