Počinje postupak izručenja Karadžića

Izvor: Blic, 28.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje postupak izručenja Karadžića

U Okružni sud u Beogradu nije stigla žalba zastupnika Radovana Karadžića na odluku istražnog sudije o njegovom izručenju, ali kako „Blic" nezvanično saznaje, danas će biti pokrenut postupak njegovog izručenja Međunarodnom sudu u Hagu.



Advokat Svetozar Vujačić, zastupnik Karadžića, nagovestio je juče da je žalba predata u petak pred isticanje zakonskog roka, u pošti u Palama, ne želeći ništa više da precizira. On je uz konstataciju da je strategija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odbrane namerno odugovlačenje naveo i da je sa članovima porodice juče doneo Karadžiću „odelo za Hag".

Ivana Ramić, portparol Okružnog suda, istakla je da je sudu ostavljeno da proceni koji je to razumni rok u kome će sačekati da žalba stigne poštom. Ona je ranije objasnila da je zakonski rok da se žalba preda tri dana. Prema njenim rečima, trenutak kada se žalba pošalje poštom, o čemu svedoči pečat, smatra se za trenutak predaje žalbe sudu.

- Žalba nije stigla. Prema izveštaju PTT Srbija, koji je sud tražio, sve pošiljke su u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima otpremljene dostavnim poštama - rekla je Ivana Ramić.

I profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić izjavio je juče da je sud slobodan da proceni koliko će dugo čekati da stigne Karadžićeva žalba i da tu nema propisanih zakonskih rokova.

Da podsetimo, o žalbi po prispeću odlučuje vanraspravno veće, a konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde uz saglasnost Vlade Srbije. Profesor Škulić napominje da kada ministarka pravde Snežana Malović potpiše rešenje o izručenju, ono postaje izvršno i samo je stvar MUP-a kako će organizovati prebacivanje Karadžića u Hag.

U Haškom tribunalu juče su izjavili da još nemaju tačnu informaciju kada će Karadžić biti izručen, ali da je sve spremno za njegov dolazak. Glavni tužilac Serž Bramerc izjavio je da će održati konferenciju za novinare „dva sata posle smeštanja Karadžića u pritvorsku jedinicu".

Najpoznatije medijske kuće kao BBC, Rojters, AP, CNN poslale su više televizijskih ekipa koje na smenu čekaju Karadžićev dolazak u pritvorsku jedinicu. Novinari veruju da će Karadžić od aerodroma u Amsterdamu helikopterom biti prebačen u Ševeningen, kako je to učinjeno u slučaju Miloševića.

DHSS: Povlašćen pritvorenik

Demohrišćanska stranka Srbije juče je protestovala što su Karadžiću dozvoljene svakodnevne posete u bilo koje doba dana i da one nisu ograničene samo na članove porodice i advokata. Napominje se da takva prava nemaju drugi pritvorenici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.