Počinje objava dobitnika Nobelovih nagrada, polemika o ženama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2018, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje objava dobitnika Nobelovih nagrada, polemika o ženama

Nedelja u kojoj se objavljuju dobitnici Nobelovih nagrada iz raznih oblasti sutra počinje objavom laureata u kategoriji fiziologije/medicine, a istog dana trebalo bi da bude objavljena presuda u vezi sa seksualnim skandalom zbog kojeg ove godine neće biti dodeljena nagrada za književnost, a pojavila su se i pitanja zašto tako malo žena među dobitnicima iz naučnih oblasti.

AP navodi da 72-godišnji Francuz Žan-Klod Arno, važna kulturna figura u Švedskoj koji se našao u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << centru skandala vezanog za zloupotrebe seksualne i finansijske prirode, čeka presuda pred sudom u Stokholmu, gde je optužen za dvostruko silovanje žene od pre sedam godina, što je on negirao. Tužilac je tražio kaznu od tri godine zatvora za Arnoa.

Istovremeno bi Švedski "Karolinska institut" trebalo da objavi nove Nobelovce iz oblasti fiziologije ili medicine.

Izvršni direktor Nobelove fondacije Lars Hejkensten u petak je upozorio Švedsku akademiju da će, ukoliko ne popravi ukaljani imidž, biti pronađen domaćin dodele koji ima bolju reputaciju. Hejkensten je čak nagovestio da bi i 2019. mogla da prođe bez dodele Nobelove nagrade za književnost, iako je Švedska akademija planirala da naredne godine budu dodeljene nagrade i za 2018. i 2019.

AP navodi da su se pojavila i pitanja vezana za manjak ženskih laureata iz naučnih oblasti, pošto je od dodele prvih Nobela 1901. do sada bilo 892 dobitnika, od kojih je samo 48 žena. Trećina tih žena dobitnice su ili nagrade za književnost ili za mir, što naglašava rodni rascep kada su u pitanju laureati nagrada za fiziku, hemiju i fiziologiju/medicinu. Pored toga, svega jedna žena osvojila je nagradu iz oblasti ekonomije, što tehnički nije Nobelova nagrada, ali se povezuje sa njom.

Od 2000. godine Nobelovu nagradu za mir dobilo je ukupno šest žena. Ime dobitnika ovogodišnje nagrade u ovoj kategoriji u petak će objaviti Norveški Nobelov komitet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.