Izvor: Studio B, 20.Mar.2012, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje emitovanje probnog digitalnog signala

Prvi signal Inicijalne mreže, za testiranje emitovanja digitalnog TV signala, biće pušten sutra sa Avalskog tornja, najavilo je Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV).

Digitalni signal iz Inicijalne mreže moći će da primi oko 40 odsto stanovništva Srbije prema proceni ETV, ali će stvarno stanje biti poznato posle detaljnih merenja u narednim mesecima. Inicijalna mreža je, u eksperimentalnoj fazi, namenjena za testiranje sistema, predajnika, prijemnika, različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << parametara i mogućnosti prostiranja i prijema.

Za prijem digitalnog signala Inicijalne mreže neophodno je da građani imaju TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom ili poseban eksterni uređaj koji dekoduje digitalni signal i omogućava da se on prati na standardnom TV prijemniku (Set top boks) ili poseban hardversko-softverski dodatak koji omogućava prijem digitalnog signala na PC računaru.

U okviru Inicijalne mreže biće emitovano 10 TV programa u standardnoj (SD) rezoluciji i jedan TV program u visokoj (HD) rezoluciji. Prema odluci RRA u Inicijalnoj mreži mogu da budu emitovani programi sledećih RTS 1, RTS 2, RTS Digital, Pink, B92, Prva, Avala, Hepi, RTV1 i Studio B, dok će u HD rezoluciji biti emitovan RTS-ov program.

Inicijalna mreža je dizajnirana za prijem pomoću krovnih antena, a samo oni gledaoci koji su blizu predajnika mogu da ostvare prijem i pomoću sobnih antena, što bi inače trebalo da bude normalan način prijema kada mreža za digitalno emtovanje bude potpuno gotova.

Srbija će se na ovaj način pridružiti većini evropskih zemalja u kojima je započet proces prelaska sa analognog na digitalno emtovanje TV programa, jer će toga dana biti puštena u rad mreža digitalnih predajnika i time zvanično započeti prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa kroz mrežu zemaljskih predajnika. Usvojeni standard za emitovanje u Srbiji je DVB-T2, trenutno najmoderniji i najefikasniji,a kompresioni standard je MPEG-4.10.

Inicijalnu mrežu sačinjavaju 13 plus dve emisione lokacije, sa kojih će se, u periodu do konačnog gašenja analognog predajnika (kompletnog prelaska na digitalno emitovanje), istovremeno emitovati analogni i digitalni televizijski program. Dve dodatne emisione lokacije - Košutnjak i Stojčino brdo, predviđene su za formiranje SFN (Single Frequency Network) mreže na teritoriji grada Beograda, na istoj frekvenciji.

Međunarodna obaveza da se štiti analogno emitovanje TV programa, na snazi je do 17. juna 2015.godine, što u osnovi znači da se do tada mora završiti proces digitalizacije. Tokom 2011. godine, ETV je izgradilo mrežu od 13 predajnika i dva repetitora koji rade na istoj frekvenciji kao i matični predajinik (gap filler) i time su se stekli uslovi za početak digitalnog emitovanja u Srbiji.

Najveći deo opreme za formiranje mreže obezbeđen je iz IPA fondova Evropske unije uz pomoć Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, a sama realizacija mreže (planiranje, projektovanje, montaža i testiranje) delo je stručnjaka ETV, dok su potrebne dozvole izdale nadležne agencije RATEL i RRA.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.