Počinje 38. Brankovo kolo

Izvor: RTS, 04.Sep.2009, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje 38. "Brankovo kolo"

Besedom o Branku Radičeviću, pesnik Miroslav Maksimović, otvorio 38."Brankovo kolo" - najveću pesničku manifestaciju kod nas. Narednih 11 dana više od 30 programa okuplja nekoliko stotina domaćih i stranih pisaca i umetnika.

Najveću pesničku manifestaciju u našoj zemlji "Brankovo kolo", koja će narednih jedanaest dana okupiti nekoliko stotina domaćih i stranih pisaca i umetnika, svečano je danas u Karlovačkoj gimnaziji otvorio ugledni pesnik Miroslav Maksimović. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

U tradicionalnoj besedi o Branku Radičeviću (1824-1853), kojom je počelo i ovo 38. "Brankovo kolo", Maksimović je istakao da današnji srpski pesnici nisu u situaciji kakvu su "Branku pružale snažne nacionalne ideje rastućeg evropskog romantizma 19. veka".

Ma koliko talenta imao današnji srpski pesnik, "njegov uspon neće se poklopiti s usponom nacionalne kulture i države i novim evropskim idejama", rekao je Maksimović i dodao da će umesto toga "srpski pesnik danas dobiti samo birokratizovane evropske standarde".

U okviru manifestacije, čijih će više od 30 različitih programa biti održano na više mesta u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i na Stražilovu, u karlovačkoj galeriji "Karom" otvorena je izložba slika Mihajla Miloševića "Od Branka do Duška" - oko 20 portreta pesnika, od Branka, Njegoša, Zmaja do Duška Trifunovića.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otvoreno 38. "Brankovo kolo"

Izvor: S media, 04.Sep.2009

Najveću pesničku manifestaciju u našoj zemlji i okruženju - "Brankovo kolo", koja će narednih jedanaest dana okupiti nekoliko stotina domaćih i stranih pisaca i umetnika, svečano je danas u Karlovačkoj gimnaziji otvorio ugledni pesnik Miroslav Maksimović. ..U tradicionalnoj besedi o Branku...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.