Počinilac terorističkog napada u Bugarskoj još nije identifikovan

Izvor: Southeast European Times, 20.Dec.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinilac terorističkog napada u Bugarskoj još nije identifikovan

Bugarska kaže da će uskoro saopštiti rezultate istrage julskog terorističkog napada na aerodromu u Burgasu.

20/12/2012

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije – 20.12.2012.

Očekuje se da će rezultati istrage samoubilačkog napada koji je izvršen letos na Aerodromu Burgas biti uskoro objavljeni, rekao je ove nedelje bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov.

Meta napada 18. jula bio je autobus sa izraelskim turistima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Petoro njih i vozač autobusa, bugarski državljanin, poginuli su u eksploziji. Najmanje 30 osoba, uglavnom Izraelaca, povređeno je.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Sofija je saopštila da neće uperiti prst na bilo koju organizaciju ili zemlju dok istraga, u kojoj učestvuju Interpol, SAD i druge evroatlantske partnerske službe, ne bude završena.

Bugarske vlasti kažu da se radilo o „tri do četiri počinioca“.

„Niko od njih nije bugarski državljanin“, rekao je Cvetanov u intervjuu sofijskom privatnom radiju Darik u subotu (15. decembra).

Osumnjičeni su doputovali u Bugarsku „otprilike 20 dana uoči napada“, izjavio je ministar, a prenosi sofijska novinska agencija FOKUS. Oni su ušli u zemlju iz drugih zemalja članica EU, putujući sa legitimnim pasošima. Međutim, koristili su lažna dokumenta kada su se prijavljivali u hotelima i iznajmljivali stanove i automobile u Bugarskoj.

Izraelski vojnici nose kovčeg sa posmrtnim ostacima jednog od pet Izraelaca koji su poginuli u terorističkom napadu. [Arhivski snimak AFP]

Jedini lični dokument pronađen kod bombaša samoubice bila je lažna vozačka dozvola. Mada istražioci imaju njegove otiske prstiju i DNK profil, oni nisu uspeli da ga identifikuju.

„Kada napadač bude identifikovan moći ćemo da objasnimo celokupan plan“, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov.

Zamoljen da iznese preciznije podatke o glavnim organizatorima napada, Cvetanov je izjavio radiju Darik da „mogu da se formiraju određene pretpostavke na osnovu informacija koje su do sada prikupljene“, ali nije ulazio u detalje.

Bugarski ekspert za bezbednost i borbu protiv terorizma Slavčo Velkov kaže da će odgovor biti poznat kada budu jasni motivi napada. Ono što takođe treba ustanoviti, rekao je on, jeste „da li je to bio čin osvete Bugarskoj, a ne Izraelu, ali je izvršen tako da izgleda kao da je Izrael bio meta“.

„Znaćemo ko je stajao iza napada kada se odgovori na pitanje 'zašto?'“, izjavio je on za SETimes.

Verovatno postoje razni razlozi zbog kojih međunarodna nastojanja da se identifikuje osumnjičeni napadač do sada nisu urodila plodom, rekao je Velkov, ističući da je „vrlo moguće“ da osumnjičeni nije stvarni bombaš samoubica. On je „najverovatnije plaćenik, koji je bio unajmljen da isporuči eksploziv“.

Pored toga, nastojanja za utvrđivanje identiteta osumnjičenog nisu globalna. Potraga se odvija u zemljama u kojima Interpol ima predstavništvo i u kojima bugarske specijalne službe, CIA i FBI mogu da urade provere, rekao je Velkov.

Velkov dodaje da je, prema rečima arapskih eksperata, osumnjičeni „80 odsto Arapin, verovatno rođen u Siriji, Libanu, Alžiru ili Maroku. Kada njegov identitet bude ustanovljen, [službe] će početi da traže organizaciju koja ga je obučila ili unajmila“, rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.