Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početkom februara o ukidanju blanko ostavki

BEOGRAD -

Skupština Srbije će početkom februara na vanrednoj sednici razmatrati ukidanje blanko ostavki poslanika, kao i izmene Poslovnika o radu, rekla je danas šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

Kolundžija je agenciji Beta rekla da vladajuća koalicija još radi na izmenama Zakona o izboru poslanika kojima bi se ukinule blanko ostavke i da će početkom iduće sedmice biti održane konsultacije i utvrđen tekst predloga zakona.

"Važno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je za zemlju da se to uradi. Ako hoćemo da gradimo sistem u skladu sa evropskim standardima treba ukinuti blanko ostavke", rekla je Kolundžija.

Primena na aktuelni skupštinski saziv

Prema njenim rečima, ukidanje blanko ostavki važiće za aktuelni skupštinski saziv.

Povodom primedbi dela opozicije da će nova rešenja biti u suprotnosti sa Ustavom, Kolundžija je kazala da ako je poslanik slobodan da svoj mandat stavi na raspolaganje stranci i ako je poslanik vlasnik mandata, onda samo on, a ne stranka, može da podnese ostavku na mesto poslanika.

"Izmene zakona neće biti u nesaglasnosti sa Ustavom. Pravimo rešenje koje će biti u skladu sa Ustavom", kazala je šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju.

Kolundžija je kazala da bi na vanrednoj sednici Skupštine početkom februara pored izmena Zakona o izboru narodnih poslanika trebalo da se nađu i izmene Poslovnika o radu Skupštine koje predviđaju brisanje odredbe koja omogućava smenu čelnika nezavisnih tela.

Kako je navela, izmene Poslovnika treba da "otklone strah koji se neosnovano pojavio i spreče svaku mogućnost zloupotrebe u odnosu na rad nezavisnih tela".

Izmene Poslovnika o radu Skupštine su pokrenute zbog primedbe EU na postojeće rešenje da parlament može da ne prihvati izveštaj nezvisnih tela i pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti funkcionera u nezavisnom telu.

CeSID: Kako da se ukine nešto što ne postoji?

Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Đorđe Vuković ocenio je danas da je inicijativa da se zakonom ukinu blanko ostavke poslanika neozbiljan pokušaj da se odgovori na sugestije Evropske unije.

"Kako se može ukinuti nešto što ne postoji? Ako postoji neka loša praksa, onda treba menjati tu lošu praksu", rekao je Vuković agenciji Beta povodom inicijative vladajuće koalicije da se usvoji zakon kojim bi bile ukinute blanko ostavke poslanika.

On je dodao da Ustav ostavlja mogućnost da poslanik svoj mandat poveri stranci, ali da to nije razrađeno zakonom i da niko ne brani Administrativnom odboru da ne uvaži takve ostavke, kada dođe do spora.

Vuković je rekao da mu ta inicijativa liči na pokušaj da se napravi odgovor na sugestije Evropske unije, ali da će time "samo da se zabašuri suština" jer, po svemu sudeći, ne postoji konsenzus da se sveobuhvatno izmeni izborno zakonodavstvo.

"Ali ta inicijativa, ipak, izgleda neozbiljno", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Početkom februara o blanko ostavkama

Izvor: Radio 021, 25.Jan.2011

Skupština Srbije će početkom februara na vanrednoj sednici razmatrati ukidanje blanko ostavki poslanika, kao i izmene Poslovnika o radu, rekla je danas šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.