Početak redovnog zasedanja parlamenta

Izvor: Studio B, 01.Mar.2012, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak redovnog zasedanja parlamenta

Skupština Srbije se od danas nalazi u periodu redovnog zasedanja, a koliko će u tom zasedanju do raspisivanja izbora biti sednica, biće odlučeno na današnjoj sednici skupštinskog Kolegijuma.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zakazala je sednicu Kolegijuma na kojoj će biti dogovoreno da li će na početku prolećnog zasedanja biti održana jedna ili više sednica.

"Zakazala sam za 10.30 sednicu Kolegijuma gde ćemo se dogovoriti koliko ćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sednica imati, koji će dnevni red biti dogovoren za svaku od njih, da li će biti jedna ili više", rekla je Tanjugu Đukić-Dejanović.

Prema njenim rečima, odluka će biti doneta uzimajući u obzir procene svih članova Kolegijuma, posebno realnost da predstoje izbori.

Đukić-Dejanović je ukazala da izborne radnje počinju odmah po raspisivanju izbora i podsetila da se mandat poslanika završava tek pošto se verifikuju mandati novim narodnim predstavnicima.

Rok za raspisivanje republičkih parlamentarnih izbora ističe 13. marta, a izbori će, prema najavama iz vlasti, biti održani 29. aprila ili 6. maja.

Prema Ustavu Srbije, Skupština se sastaje u dva redovna godišnja zasedanja - prolećno, koje počinje prvog radnog dana u martu, i jesenje, koje počinje prvog radnog dana u oktobru.

Ustav propisuje da redovno zasedanje ne može trajati duže od 90 dana.

Prva sednica u okviru redovnog zasedanja, u skladu sa Zakonom o Narodnoj skupštini, počeće u svečanom ambijentu, uz gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine i intoniranje himne "Bože pravde" na početku sednice.

Od početka ove godine u Skupštini Srbije održane su dve vanredne sednice.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.