Izvor: Nezavisne Novine, 01.Apr.2016, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo upis: Škole u RS očekuju više prvačića

BANJALUKA - U osnovnim školama u Republici Srpskoj danas je počeo upis djece u prvi razred za školsku godinu 2016/2017. godinu.

"Upis djece obavljaće se u aprilu i maju, prema rasporedu koji utvrđuju škole", pojasnili su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

U prvi razred školske 2016/2017. godine upisuju se djeca koja su rođena 2010. godine i djeca rodena 2009. godine koja iz određenog razloga nisu bila upisana u prvi razred.

Prema Zakonu o osnovnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << obrazovanju i vaspitanju, u prvi razred upisuju se djeca koja do 1. septembra tekuće godine navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi.

Mogu da se upišu i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, a za koju komisija utvrdi fizičku i psihičku zrelost, kao i djeca koja imaju više od šest godina, a koja zbog bolesti ili iz drugih razloga nisu upisana u školu.

"Kod nas upis još traje, kao i u ostalim školama i mislim da će trajati i čitavu narednu sedmicu", rekla je Svjetlana Radusin, direktorica OŠ "Aleksa Šantić" u Banjaluci.

Dodala je da je, prema sadašnjim evidencijama, upisano oko 60 prvačića.

"Najiskrenije se nadamo da će taj broj rasti dok traje upis, jer je zadnjih godina broj upisanih prvačića bio oko 80", rekla je Radusinova.

Pri upisu djece u prvi razred prilaže se ljekarsko uvjerenje, koje izdaje nadležna zdravstvena ustanova, a kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu.

U  prve razrede školske 2014/2015. godine upisano je 10.505, a 2015/2016. godine 10.517 učenika i, kako očekuju u resornom ministarstvu, očekuje se da će se trend rasta upisa prvačića nastaviti i dalje.

"U prošloj školskoj godine najviše đaka je upisano u Banjaluci, a najmanje u Krupi na Uni", podaci su Ministarstva prosvjete i kulture RS. *

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.