Počeo međustranački dijalog o izbornim uslovima

Izvor: RTS, 09.Okt.2019, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo međustranački dijalog o izbornim uslovima

Međustranački dijalog, uz posredovanje Evropskog parlamenta, održan je u zgradi parlamenta u Ulici kralja Milana. Sastanku se nisu odazvale sve stranke koje su dobile poziv da učestvuju. Posle prve sesije dijaloga, predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je njen lični utisak dobar. Dijalog će biti nastavljen sutra.
Na sastanak su došli predstavnik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednica Skupštine Maja Gojković, javio je reporter RTS-a.

Sastanku su prisustvovali poslanici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, poslanici Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović i Đorđe Milićević, poslanik Socijaldemokratske partije Vladimir Marinković, poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač i predstavnici Partije ujedinjenih penzionera Srbije.
Od predstavnika opozicije došli su poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura, predsednik Nove stranke Zoran Živković, poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić, bivši predsednik Srbije i predsednik SDS-a Boris Tadić, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana i Nove Srbije i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Na sastanak su došli predstavnici SPAS-a Aleksandar Šapić i Vladan Glišić, predstavnik Cesida Bojan Klačar i Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, kao i šef kabineta
premijerke Miloš Popović.
Novinarima nije bilo dozvoljeno da uđu u Skupštinu. Sem Fabrici je novinarima, dok je ulazio, kratko poručio: "Sačekajte i videćete.
Gojkovićeva "vrlo zadovoljna" početkom dijaloga
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je, posle prve sesije međustranačkog dijaloga da je njen lični utisak dobar.
"Dogovorili smo se da nema izjava, dijalog i dalje traje, sada će početi druga sesija. To je sve ono o čemu ja mogu da govorim. Moj lični utisak je da sam vrlo zadovoljna kako je krenuo naš međustranački i politički dijalog", rekla je Gojkovićeva.
Na pitanje da prokomentariše da li se dijalog odvija po "četam haus" pravilu ili "Žan Mone", jer je ranije predsednik SDS-a Boris Tadić rekao novinarima da mu nije baš najjasnije, Gojkovićeva je rekla da ne bi komentarisala Tadića, jer nije čula u kom kontekstu je to rekao.
"Radimo i po jednom i po drugom pravilu", kratko je odgovorila predsednica parlamenta.
Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović je napomenuo da će vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru zakoni vezani za Agenciju za borbu protiv korupcije, kao i za finansiranje političkih stranaka, a biće i promena kada je reč o biračkom spisku.
"Šta god ono što može da dovede do boljeg izbornog procesa, mi smo spremni da prihvatimo", poručio je Đukanović.
Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke, rekao je da bez dijaloga nema rešenja, ali format po kojem se vodi dijalog nije onaj koji obezbeđuje rešenje.
"Format koji sam ja predložio je da se vode direktni razgovori opozicije i Evropskog parlamenta, pa predstavnika Evropskog parlamenta i vlasti, pa onda u budućnosti daj bože da dođemo do uslova za tripartntni dijalog", naveo je Tadić.
Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i predsedavajući SZS-a – koji ne učestvuje u međustranačkom dijalogu, potvrdio je da se video sa evroposlanikom Knutom Flekenštajnom i da je predložio da se predstavnici EP sastanu sa predstavnicima opozicije.
Međustranački dijalog će biti nastavljen sutra od devet sati.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.