Počelo redovno majsko zasedanje Sabora SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2011, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo redovno majsko zasedanje Sabora SPC

BEOGRAD -

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej i arhijereji SPC služili su danas liturgiju u Sabornoj crkvi, čime je započelo redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, koje se održava u Patrijaršiji. Glavna tema će biti "Život Crkve u proteklom periodu", rečeno je Tanjugu u Srpskoj patrijaršiji.

Patrijarh Irinej je rekao, u obraćanju posle liturgije, da se sa arhijerejima pomolio Gospodu da blagoslovi rad Sabora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bude na slavu Božiju, na dobrobit SPC i srpskog pravoslavnog naroda.

Dnevni red Sabora još nije poznat, ali prema ranijim najavama patrijarha Irineja, najviše zakonodavno crkveno telo će se baviti raščinjenim vladikom Artemijem i njegovim eventualnim izopštenjem iz Crkve, izborom dvojice članova Sinoda, a biće nastavljena i arondacija, odnosno podela eparhija koja je započeta na jesenjem saborskom zasedanju.

Raščinjeni vladika Artemije je, uprkos zabranama, nastavio je da činodejstvuje i da nosi vladičanska obeležja. Patrijarh je najavio da će, ukoliko se bivši vladika Artemije ne pokaje, Sabor na majskom zasedanju razmatrati njegovo izopštenje iz Crkve, kao i izopštenje njegovih sledbenika.

Prema sazanjima B92, Sabor neće odlučivati o izopštavanju nekadašnjeg vladike Artemija.

"Mi ćemo biti prinuđeni da donesemo jednu takvu bolnu meru kakve do sada u SPC nije bilo", rekao je tada patrijarh.

Nedavno je Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije zatražilo je od Sabora da Artemiju vrati funkciju vladike raško prizrenskog. To veće se ponudilo i da bude medijator u razgovorima sa organima Crkve o tom zahtevu.

Patrijarh je ranije najavio da bi na Saboru moglo biti reči i o dolasku pape Benedikta XVI u Srbiju, u sklopu proslave 1700. godišnjice donošenja Milanskog edikta.

U redovnom postupku biće izabrana dva člana Svetog arhijerejskog sinoda, s tim što se ovog puta očekuje da mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, zbog isteka mandata, više neće biti član Sinoda.

Sabor će, kako je najavljeno, nastaviti arondaciju - stvaranje novih eparhija i određivanje njihovih granica, kao i imenovanje novih arhijereja.

Ranije je najavljivano da će eparhija Raško-prizrenska biti podeljena na rašku i prizrensku. Bilo je pomena i da će vladika Raške eparhije biti aktuelni episkop zahumsko-hercegovački Grigorije.

Najveća novina biće promene na čelu eparhije Beogradsko-karlovačke, koja će, kako se očekuje, biti podeljena na beogradsko-vinčansku i novobeogradsko-karlovačku, koje zajedno imaju više od dva miliona stanovnika.

Ne isključuje se mogućnost da će Sabor trajati više dana, s obzirom na najavljene teme koje će se naći na dnevnom redu.

Sveti arhijerejski Sabor uobičajeno zaseda dva puta godišnje, u proleće i u jesen, s tim što, po pravilu, prolećni uvek traje nešto duže od jesenjeg.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.