Izvor: B92, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo ponovljeno suđenje za Ovčaru

Beograd -- Danas je u Beogradu počelo ponovljeno suđenje optuženima za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine.

Predsedavajući Veću za ratne zločine Vesko Krstajić najavio je danas mogućnost da bi bivši oficiri JNA Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić mogli da svedoče na suđenju optuženima za ubistvo više od 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Radić je oslobođen, dok će Šljivančaninu uskoro da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istekne kazna zatvora u Haškom tribunalu i on bi, ukoliko tužilac ne podnese žalbu, mogao da bude pušten na slobodu, pa bi ih sud, ukoliko pristanu, mogao da pozove da svedoče, rekao je Krstajić na početku ponovljenog suđenja u Beogradu.

Suđenje šesnaestorici optuženih počelo je čitanjem optužnice i saslušanjem optuženih, pošto je članu sudskog veća Gordani Petrović-Božilović istekao mandat sudije za ratne zločine 1. oktobra, pa je suđenje krenulo ispočetka, sa novim članom veća. Vrhovni sud Srbije krajem 2006. godine ukinuo je prvostepenu presudu u celini i predmet vratio na ponovno suđenje, koje je počelo u martu.

Veće za ratne zločine godinu dana ranije je osudilo 14 osoba na višegodišnje kazne zatvora, a dve oslobodio optužbe.

Za ubistva zarobljenika novembra 1991. godine optuženi su: Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Milan Lančužanin, Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Predrag Madžarac, Milan Vojinović, Predrag Milojević, Vujo Zlatar, Goran Mugoša, Đorđe Šošić Miroslav Đanković, Predrag Dragović, Nada Kalaba, Slobodan Katić i Marko Ljuboja.

Svi optuženi su i danas negirali svoju krivicu. Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.