Počelo obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2013, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta

NIŠ -

U Nišu je večeras počelo obeležavanje 1700 godina od proglašenja Milanskog edikta kojim je ustanovljena verska ravnopravnost i sloboda ispovedanja hrišćanstva.

Čitanjem Milanskog edikta - akta o toleranciji, koji je doneo rimski car Konstantin, kao i svečanim koncertom duhovne muzike hora Sretenjskog manastira večeras u Narodnom pozorištu u Nišu počinje godina obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.

Prisutnima će se obratiti kopredsednici Organizacionog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odbora projekta "Milanski edikt 313 - 2013, Srbija" - predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej, koji će otvoriti godinu Milanskog edikta.

Domaćin večeri biće ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, a svečanosti će prisustvovati i predsednik vlade Srbije Ivica Dačić, ministri u Vladi i diplomatski kor.

Kako je rekla rukovodilac programa "Milanski edikt 313-2013, Srbija" Slavica Trifunović, ceremonija će biti iz nekoliko delova, a počeće performansom - čitanjem Milanskog edikta.

Zatim će hor Sretenjskog manastira iz Moskve, jedan od najboljih svetskih horova, izvesti jednosatni koncert duhovne i svetovne muzike.

Kako je prošle sedmice najavljeno, okvirni budžet za sve programe, lokalne i državne, koji će se održati tokom godine jubileja je 340 miliona dinara.

Program obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta se nastavlja u februaru premijerom predstave "Konstantin: znamenje anđela", po tekstu Dejana Stojiljkovića i u režiji Juga Radivojevića.

U maju se u Viminacijumu otvara izložba "Konstantin i njegovo doba" i biće izvedena opera "Aida" Đuzepea Verdija, uz učešće svetskih operskih zvezda.

U junu se proslava opet vraća u Niš, najpre multimedijalnim spektaklom "Konstantinus Magnus" Aleksadra Sanje Ilića, a potom izvođenjem Devete Betovenove simfonije, koju će izvesti Beogradska filharmonija pod vođstvom dirigenta Muhe Tanga.

Centralna proslava biće održana 28. juna, kada će u Niškoj tvrđavi biti izvedena opera "Trubadur" Đuzepea Verdija.

Državni program obeležavanja jubileja završava se u oktobru praizvedbom opere "In hoc signo" po libretu Dejana Miladinovića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jan.2013

U Nišu je večeras počelo obeležavanje 1700 godina od proglašenja Milanskog edikta kojim je ustanovljena verska ravnopravnost i sloboda ispovedanja hrišćanstva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.