Počeli završni ispiti u osnovnim školama

Izvor: Šumadija Press, 15.Jun.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli završni ispiti u osnovnim školama

Danas u 10 časova počeo je završni ispit za učenike osmog razreda, buduće srednjoškolce. Svršeni osnovci upravo su završili test iz srpskog (maternjeg) jezika.

Za, razliku od prošle godine, kada je bilo više tenzije i pritisaka, ovoga puta završni ispit ima regularan i normalan tok. Test iz srpskog (maternjeg) jezika je počeo u 10 časova i završen u podne, a u kragujevačkim osnovnim školama se nadaju da će “mali maturanti” pokazati dobar rezultat na završnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << ispitu.

Pre početka testa, osnovce je na stolu sačekao samo koverat sa šifrom i još jedan koverat u koji odlažu test, koji im je podeljen nakon ulaska u salu. Pravila predviđaju da deca ne mogu napustiti salu prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta trajanja testa. Mobilni telefoni i rančevi su odloženi u drugu prostoriju, a na stolu sme da bude samo voda, olovke i gumice.

Po završetku ispita, testovi se šifriraju i nakon toga biće upućeni na punkt za pregledanje.

Đaci sutra rešavaju zadatke iz matematike, a u sredu kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije. Na testovima će biti po 20 zadataka koji nisu iz zbirki za pripremu ispita.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. a konačni 25. juna. Upis je 6. i 7. jula, a novina ove godine je što završni ispit nosi 30 bodova, za 10 manje nego lani. Uspeh u školovanju boduje se sa maksimalnih 70 bodova.

Na završni ispit izlaze svi osmaci, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole, kao i polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih.

Pri upisu u srednju školu, dodatne bodove donosi neko od prva tri mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima u osmom razredu. Ni ove godine, iako je najavljivano za četvorogodišnje škole, neće biti praga znanja, što znači da na ispitu niko ne može da “padne”.

Testovi za završni ispit učenika osmog razreda su štampani u Zavodu za izradu novčanica i samo autori znaju šta se u njima nalazi. Ministar obrazovanja i prosvete Srđan Verbić rekao je jutros da je to jedini način da se osigura bezbednost polaganja završnog ispita i potvrdio da ni on nije video testove.

Ministar je pozvao učenike osmih razreda da se potrude oko sva tri testa jer kako je rekao, “svaki od njih je podjednako važan i na svakom od njih, đaci mogu da zarade neki bod više nego što su očekivali”.

Verbić je ocenio da je 2014. godina bila karakteristična po velikom broju mesta u srednjim školama i “prevelikoj” slobodi upisa u njih, dodavši da ove godine ministarstvo “ne može da dozvoli da neka odeljenja ostanu poluprazna”.

– Promenili smo to da su ekonomske, medicinske, pravno-birotehničke škole, koje su u ovom trenutku preterano popularne sa aspekta onoga što nam je potrebno na tržištu rada, ostale bez nekog odeljenja ali su zanatski trogodišnji profili dobili još poneko odeljenje – rekao je Verbić i dodao da u Srbiji i dalje ima 4 do 5.000 više mesta u srednjim školama nego što ima đaka koji završavaju osmi razred.

Oko 68.000 učenika osmog razreda u Srbiji polaže završni ispit, dok u srednjim školama ima oko 74.000 mesta.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.