Počele isplate subvencija ratarima

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počele isplate subvencija ratarima

Poljorivredna gazdinstva od danas dobijaju po 12.000 dinara za hektar, kao subvencije Ministarstva poljoprivrede. Novac stiže u povoljnom trenutku u odnosu na agrotehničke rokove, rekao ministar Saša Dragin.

Ministarstvo poljoprivrede danas je počelo isplatu subvencija od 12.000 dinara po hektaru registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za 2009. godinu, a na osnovu Uredbe o regresiranju repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju u 2009. godini, izjavio je ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Saša Dragin.

"Očekujemo da će subvencije stići na vreme u povoljan trenutak za agrotehničke rokove", rekao je ministar novinarima prilikom posete imanju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

Novac za subvencije će biti isplaćivan čitavog leta, kazao je Dragin i precizirao da će u narednih sedam dana biti isplaćivano po 100 miliona dinara dnevno.

Kako je dodao, "sa Ministarstvom finasija je dogovoreno da kvote za isplatu subvencija budu oko dve milijarde dinara mesečno, što će omogućiti da se isplati najveći deo subvencija po hektaru".

"Do sada se za subvencije prijavilo oko 12.000 gazdinstava", rekao je Dragin, ali je dodao da se ukupna suma za isplatu još ne zna, jer je prijavljivanje poljoprivrednika u toku.

Ministar je podsetio da je ove godine registrovano 333.000 gazdinstava, za oko 100.000 manje nego lane što je, kako je ocenio, realan broj.

Preostalo je još oko 800 miliona dinara dugovanja poljoprivrednicima iz prošle godine, što će, kako je najavljeno, takođe biti isplaćeno.

Dragin očekuje i da će sopstveni prihodi Ministarstva poljoprivrede biti viši nego lane, jer su sve subvencije za ovu godinu u vezi sa ispunjavanjem obaveza poljoprivrednika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.