Počela trka za lidera i borba dvije frakcije

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Mar.2015, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela trka za lidera i borba dvije frakcije

SARAJEVO - Zbog aktuelnog političkog trenutka, loše implementacije izbornih rezultata i slabo ispregovaranih pozicija za SDA u strukturama izvršne vlasti, predstojeći kongres 26. maja mogao bi da bude jedan od najzanimljivijih i najturbulentnijih otkako postoji ova velika partija.

Sve je više nezadovoljnih u SDA, pogotovo među viđenijim kadrovima, koji prilikom izbora stranačkih kandidata za pozicije u Vijeću ministara, parlamentima i Vladi FBiH nisu pitani za mišljenje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Kako nam je potvrdilo više sagovornika iz SDA, koji su iz razumljivih razloga insistirali na anonimnosti, Bakiru Izetbegoviću (zamjenik predsjednika) kao trenutnom lideru najviše se zamjera što je svojim odlukama derogirao izborni uspjeh SDA, ali ujedno i "degradirao i eliminirao zaslužne pojedince".

"Izetbegović je bez konsultacija sa terenom predložio i na kraju imenovao bliske ljude na ključne pozicije u državi i Federaciji. Također, prvi put od implementacije presude Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda SDA u Vladi Federacije neće imati nijednog ministra nebošnjaka. Činjenica je da je stranka skrenula udesno", kaže naš sagovornik.

I doista, Denis Zvizdić (predsjedavajući Vijeća ministara), Šefik Džaferović (predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH), Safet Softić (član Kolegija Doma naroda parlamenta BiH), Edin Mušić (predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta FBiH), Aljoša Čampara i Edin Ramić (ministri u Vladi FBiH), mahom su Izetbegovićevi kandidati, ili njemu bliski ljudi, za čije postavljenje nije osigrana saglasnost sa terena.

Sve se ovo dešava u periodu neposredno prije početka izborne utrke u SDA, koja teče paralelno s pripremama za kongres. Obavijesti o raspisivanju izbora na teren je već poslao Amir Zukić, generalni sekretar SDA, koji, međutim, odbacuje navode o postojanju nezadovoljstava i frakcija.

"Nema nikakvih struja u SDA, nama već 25 godina pokušavaju to da prikažu. SDA je demokratska partija, čiji članovi imaju pravo da iskažu svoje mišljenje, ali odluke organa se moraju poštovati", ističe Zukić.

Jedan od kadrova koji je profitirao u ovakvom razvoju događaja je i Denis Zvizdić, član Predsjedništva SDA i novi predsjedavajući Vijeća ministara. Upravo je njegovo postavljenje za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH proizvelo najveća neslaganja i turbulencije unutar struktura SDA.

"Naravno da postoje nezadovoljstva onih koji su očekivali da budu imenovani na neke pozicije, a nisu. A ima li nervoze i ko je pokazuje - ja to ne znam, jer na zvaničnim organima stranke te nervoze nema", kaže Zvizdić.

On čvrsto brani Izetbegovićevu poziciju, navodeći da ima "vrlo stabilnu podršku kao kandidat za predsjednika SDA".

Sam Izetbegović već je nagovijestio mogućnost da kongres planiran za 26. maj ipak bude odgođen "ukoliko to državne obaveze budu zahtijevale", što su mnogi protumačili kao njegov strah od gubitka stranačkih izbora zbog mnogih ustupaka prema koalicionim partnerima, prevashodno HDZ-u.

No, prema riječima Sanjina Halimovića, potpredsjednika SDA, odluku o terminu kongresa donijeli su Glavni odbor i Predsjedništvo, i ona je konačna.

"Očekujem da će kongres biti u zakazanom terminu i da ga ništa neće dovesti u pitanje. A izjave pojedinaca mogu biti njihove osobne težnje i procjene. Također očekujem korektnu borbu u kojoj se nazire jedna vrsta neizvjesnosti, tu niko ne može biti siguran", ističe Halimović.

On ne krije da ima i nezadovoljnih pojedinaca "jer misle da su zbog neizbora u strukture vlasti sada i u dosta inferiornijem položaju pred kongres".

Odavno više nije tajna da se Izetbegović na kongresu najviše pribojava Adila Osmanovića, dugogodišnjeg Tihićevog najbližeg saradnika i predvodnika reformske struje u SDA, po svemu sudeći jedinog ozbiljnog protukandidata za stranački prijesto.

Dobri poznavaoci prilika u SDA smatraju da Osmanović sada ima motiv više da pobijedi Izetbegovića, nakon što mu je ovaj doslovno "ukrao" nominaciju za predsjedavajućeg Vijeća ministara i predložio sebi bliskog Zvizdića.

Nije nemoguće da se kao novi lideri SDA vide i Asim Sarajlić, Senad Šepić, ili Šemsudin Mehmedović, ali niko od njih nema realnih šansi i dovoljnu podršku s terena.

Halid Genjac, predsjednik GO SDA, kaže da uveliko teku pretkongresne aktivnosti te da na kongresu očekuje više kandidata za svaku poziciju.

"Naravno, sve ovo što se dešava na političkoj sceni na neki način biće tretirano i na kongresu. Ali da to ima nekakvog utjecaja na stvaranje frakcija i grupa - mislim da nema podloge za to", zaključuje Genjac.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.