Počela sanacija jalovišta kraj Krupnja

Izvor: Studio B, 05.Nov.2014, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela sanacija jalovišta kraj Krupnja

Radovi na sanaciji izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika "Stolice" u mestu Kostajnik kraj Krupnja, koji obuhvataju i izgradnju nekoliko zaštitnih brana počeli su danas.

Uz predstavnike preduzeća RTB "Bor" početku radova prisustvovavao je i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić koji je naglasio da se mora raditi brzo i da očekuje da će posao biti završen "za 30 do 40 dana".

"Radovi su od danas zvanično počeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i svi će biti tu dok se sve ne završi", rekao je Ilić Tanjugu dodavši da će, uz postojeću biti angažovana i dodatna mehanizacija.

On je rekao i da "u ovom momentu radimo sve što je neophodno kako bi zaustavili otok iz jalovišta u reku i da sprečimo ulivanje teških metala" u vodotokove.

Prema njegovim rečima, to će biti urađeno i putem filtera za prečišćavanje koji će biti ugrađeni u branu.

"Biće tu izgrađeno i više manjih brana a kanalima i cevima ćemo sprovoditi sve što otiče u centralni vod tako da ćemo time zaštititi reke od jalovišta", objasnio je on.

Ilić je naveo i da je RTB "Bor" obezbedio besplatno sve mašine i radnike dodavši da su besplatni i metalni šipovi koji će se pobadati kako bi se sprečilo obrušavanje zemlje.

"Iz budžeta će morati da se plati beton, armatura i cevi...i to je negde maksimalno oko 16 miliona a može da bude i nešto manje", rekao je Ilić.

Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić izrazio je zadovoljstvo što su počeli radovi na sanaciji jalovišta naglasivši da će uz ekološke probleme njihovim završetkom biti otkonjen i strah kod meštana.

Grujić je uveren i da će radovi biti uspešno završeni jer radnici RTB "Bor" koji ih izvode su pokazali da su pravi profesionalci".

"Izuzetno smo zadovoljni što radove izvodi RTB "Bor" ...a zahavljući početku sanacije i meštani će početi mirnije da spavaju", rekao je on Tanjugu.

Od majskih poplava, toksična jalovina sa teškim metalima sa jalovišta nekadašnjeg rudnika Stolice kod Krupnja sliva se na okolno zemljište i reke.

Zatvoreni rudnik Stolice deo je koncerna Farmakom u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića, koji nije rešio problem zbog koga je došlo i do velikih ekoloških problema. Zbog tog izlivanja jalovišta u Drini, Jadru i u Kostajniku, kako je ranije saopšteno povećani su sadržaji teških metala, gvožđa, mangana, arsena, olova, nikla...

U saradnji sa Institutom za vodoprivredu "Jaroslav Čarni" revidiran je postojeći projekat za sanaciju jalovišta i završena projektna dokumentacija hitnih radova na zaštiti deponije jalovine rudnika od površinskih voda tako da je posao mogao da počne.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Radi se privremeno rešenje jalovišta u Kostajniku

Izvor: Mondo, 05.Nov.2014

Radovi na sanaciji izlivene otrovne jalovine antimona iz zatvorenog rudnika Stolice u mestu Kostajnik kraj Krupnja će početi danas...Foto: Republički geodetski zavod Bujični nanosi u Krupnju..Uz predstavnike preduzeća RTB Bor iz Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi", početku radova prisustvovaće...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.