Izvor: RTS, 24.Okt.2020, 11:06

Počela rasprava o Predlogu zakona o ministarstvima

Skupština Srbije počela je raspravu o Predlogu zakona o ministarstvima, čime se stvaraju uslovi za formiranje nove Vlade Srbije sledeće sedmice.
Prema Predlogu zakona o ministarstvima, Vladu Srbije će činiti 21 ministarstvo, a tri nova biće Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Ostaju ministarstva finansija, privrede, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, trgovine turizma i telekomunikacija.
Ostaće i ministarstvo pravde, zatim državne uprave i lokalne samouprave, MUP, ministarstvo odbrane, spoljnih poslova, ministarstvo za evropske integracije, kao i ministarstva prosvete, zdravlja, omladine i sporta, kulure i informisanja, rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja.
Predlog zakona o ministarstvima u skupštinsku proceduru je uputilo 167 poslanika sa liste "Aleksandar Vučić – za našu decu".
Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i poslanik na listi "Aleksandar Vučić – za našu decu" Vladimir Đukanović pozvao je parlamentarce da podrže Predlog zakona o ministarstvima.
Poslanik Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je da ta poslanička grupa neće podržati Predlog zakona o ministarstvima.
Imamović je rekao da se zakon donosi po hitnom postupku i upitao zbog čega se onda čekalo četiri meseca, jer poslanici sada imaju samo 24 časa da pripreme amandmane.
Upitao je i šta Vlada Srbije sa ograničenim rokom trajanja može da uradi.
"Mi ćemo pokušati da popravimo zakon amandmanima i predložićemo da zajednički zadatak svih ministarstava bude da u okviru svog delokruga razmatraju posledice pandemije i mere", rekao je Imamović.
Mandatarka Ana Brnabić, prema najavi, svoj kabinet i ekspoze u parlamentu treba da predstavi u sredu, 28. oktobra, a sastav nove vlade biće poznat posle sednice Predsedništva SNS-a, koja će se održati u nedelju, 25. oktobra.
Danas glasanje o članovima RIK-a i zamenicima generalnog sekretaraPredsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će poslanici danas glasati o imenovanju članova RIK-a i imenovanju zamenika generalnog sekretara Skupštine.
Predloženo je da zamenici generalnog sekretara Veljka Odalovića budu dosadašnji generalni sekretar Srđan Smiljanić i Branko Marinković.

O tom odlukama, za razliku od Predloga zakona o ministarstvima, neće biti rasprave u pojedinostima, tako da poslanici mogu o njima da se izjasne.
Dačić je poslanicima rekao da je moguće da će Skupština raditi i posle 18 časova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.