Počela moba u Brankovini, teše se plot

Izvor: Glas javnosti, 11.Feb.2013, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela moba u Brankovini, teše se plot

BRANKOVINA - Istorijski spomen kompleks u Brankovini uskoro će imati novu ogradu. Mobu su organizovali Brankovačka crkva, valjevski muzej, a meštani nekoliko sela rado su se odazvali na dobrovoljni rad.

Prošće za novi plot oko istorijskog kompleksa u Brankovini teše petnaestak ljudi. Na mobu je došlo i staro i mlado i iz susednih sela Babine Luke, Zabrdice, Kotešice, Blizonja.

Da služi svima, jednostavno i druženje, ali dobro, ovo je za motiv crkve, za izgled i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bude istorično dobro", kaže Jevrem Popović iz Blizonja.

Oko 300 metara novog plota najpre će biti zamenjeno oko porte crkve Sabora Sv. Arhangela Gavrila, koju je podigao prota Mateja Nenadović. Građu je kupio valjevski Narodni muzej, koji brine o kompleksu, od novca od prodatih ulaznica, a na mobu pozvao prota brankovački.

"Ovde imam i starijih koji znaju da tešu plot, ali sam zato iskupio mlade koji to nikada nisu radili, pa su došli danas da nauče, da znaju, da imamo trajanje jedno, da pripremimo generacije. Znači, gledati malo i unapred", kaže protojerej Dušan Patijarević.

Grob velike pesnikinje Desanke Maksimović, školu u kojoj je učila, istorijski kutak znamenitih Nenadovića, gde počivaju prota Mateja, ustanički knezovi Aleksa, Jakov i Jevrem i književnik Ljuba Nenadović protekle godine posetilo je oko 32.000 gostiju.

Direktor Narodnog muzeja u Valjevu Vladimir Krivošejev kaže da je zamišljeno puno drugih poslova.

"Planiramo da se uradi prostorni plan šireg okruženja da bi se pripremila infrastruktura koja nedostaje od dodatnih puteva, dodatnih staza, preko onih elemenata koji su potrebni posetiocima - restorani i kafei", kaže Krivošejev.

Četiri sobrašice podsećaju na stara porodična okupljanja. Jedna brankovačka porodica voljna je da obnovi još jednu, posle ove mobe.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Na mobu u Brankovinu došlo i staro i mlado

Izvor: Kurir, 11.Feb.2013

Prošće za novi plot oko istorijskog kompleksa u Brankovini teše petnaestak ljudi, a ima i mladih koji su došli to da nauče..BRANKOVINA - Istorijski spomen kompleks u Brankovini uskoro će imati novu ogradu. Mobu su organizovali Brankovačka crkva, valjevski muzej, a meštani nekoliko sela rado su...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.